Για αδιέξοδο στην φαρμακευτική πολιτική κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτευχθούν οιφετινοί στόχοι της διείσδυσης των γενοσήμων στο 40% και της μείωσης του clawback κατά 30%.

Ο ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι η αξία των αποζημιούμενων φαρμάκων για το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα φτάσει τα 1.373 εκατ. ευρώ με το όριο του κλειστού φαρμακευτικού προϋπολογισμού να έχει οριστεί στα 973 εκατ. ενώ ανάλογη αναμένεται και η υπέρβαση στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν σε ετήσια βάση μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και επιστροφών (clawback) στον ΕΟΠΠΥ και στα νοσοκομεία, το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

«Είναι δεδομένο ότι το δυσβάστακτο πλέον clawback είναι, κατά βάση, αποτέλεσμα του καθορισμού του κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Σημειώνεται ότι ο σημερινός τρόπος υπολογισμού του clawback του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνει άδικα τη φαρμακοβιομηχανία και με το κέρδος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό το clawback του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση την τιμή παραγωγού (ex-factory) ώστε να αντιστοιχεί στα πραγματικά έσοδα των εταιρειών, ενώ είναι απαραίτητο να τεθεί ένα απόλυτο ανώτατο όριο για το clawback π.χ. όχι πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο», υποστηρίζει η ΠΕΦ.

Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες – μέλη της ΠΕΦ προσθέτουν επίσης ότι το νέο αυξημένο rebate και οι συνεχείς μειώσεις τιμών που θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς ενώ, παράλληλα, απειλούν και τη βιωσιμότητα υγιών επιχειρήσεων.

«Υπό το παρόν πλαίσιο οι φετινοί στόχοι της διείσδυσης των γενοσήμων στο 40% και της μείωσης του clawback κατά 30% είναι αδύνατο να επιτευχθούν», προβλέπει η ΠΕΦ υπενθυμίζοντας ότι έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις για τον εξορθολογισμό του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, τη συγκράτηση του κόστους αλλά και τη σύνδεση της φαρμακευτικής πολιτικής με την ανάπτυξη.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr