Με την πεποίθηση για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μεταβαίνουν οι δύο πλευρές στην Ελβετία, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά την ολοκλήρωση των χωριστών επαφών του με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Νορβηγός διπλωμάτης έγινε δεκτός από τον κ. Αναστασιάδη, ενώ την Πέμπτη είχε συνάντηση στα κατεχόμενα με τον κ. Ακιντζί.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Άιντε δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, στις 28 Ιουνίου εξαρτάται από το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων, καθώς και των εγγυητριών δυνάμεων.

Για τα διαδικαστικά, ανέφερε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στο θέμα της ασφάλειας, αλλά θα γίνεται και παράλληλη διαπραγμάτευση επί όλων των ανοικτών ζητημάτων. Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πριν από τη Γενεύη.

Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού ανακοίνωσε ότι η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί πιο συγκεκριμένα στο Κρανς Μοντάνα, επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία ίσως να διαρκέσει και εβδομάδες. Προσέθεσε ωστόσο ότι ενδεχομένως αυτό και να μη χρειαστεί.

Ο κ. Άιντε τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική ευκαιρία για το Κυπριακό, αν και, όπως είπε «γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο και χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη».

Στη Συνέλευση της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε την Παρασκευή στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το συμβούλιο και τα διεθνή τραπεζικά σώματα στο Κυπριακό.

Επισήμανε την αναγκαιότητα εξεύρεσης μια οικονομικά βιώσιμης λύσης, ώστε να αποφευχθούν γεγονότα όπως εκείνα του παρελθόντος, που θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να θέσουν την εφαρμογή της σε κίνδυνο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε ο λύπριος Πρόεδρος, έχουμε ζητήσει επισήμως τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ειδικότερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα στις κατεχόμενες περιοχές, την εκτίμηση του κόστους των περιουσιακών θεμάτων και τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης των σχετικών τομέων της επιδιωκόμενης λύσης.

Προς το σκοπό αυτό, κατέληξε, θα θέλαμε οι Τουρκοκύπριοι να επιτρέψουν επιτέλους την πρόσβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τραπεζικό σύστημα στα κατεχόμενα, για τη διεξαγωγή των απαραίτητων «στρες τεστ», και να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία για τα σχετιζόμενα με περιουσίες ζητήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ