Πλήγμα στα μικρομεσαία ιατρεία αποτελεί το πολυνομοσχέδιο σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), ενώ σοβαρές μειώσεις εισοδήματος θα υποστούν και οι γατροί που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας λόγω των αλλαγών στα φορολογικά κλιμάκια.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχαήλ Βλασταράκος, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, την Τρίτη 16 Μαΐου, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκαλεί επιπλέον φόρτιση στην κοινωνία, μέσα από την περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων σε ένα ήδη δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ιδιαίτερα στον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων ιατρών, με το άρθρο 58 και την ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2018 (παρά την έκπτωση του 15%) στο ασφαλιστέο εισόδημα και φορολογητέο εισόδημα, το πολυνομοσχέδιο δίνει καίριο πλήγμα στα μικρομεσαία ιατρεία.

«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση της ανεργίας, η υπαλληλοποίηση του ιατρού, η φοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή και η μετανάστευση, με παράπλευρες απώλειες για το Υγειονομικό Σύστημα της χώρας», προειδοποίησε ο κ. Βλασταράκος.

Όσον αφορά τους μισθωτούς του Δημόσιου Τομέα, με το άρθρο 10, η μείωση της έκπτωσης του φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ για τους άγαμους, ή 1.300 ευρώ με ένα παιδί, αποτελεί σοβαρή μείωση του εισοδήματος. Ενώ ο ΠΙΣ θεωρεί ότι η μείωση του πρώτου φορολογικού κλιμακίου από 22% σε 20% και της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν είναι ισχυρό αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση.

Αναφορικά με το ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ, υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έκανε παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της ΟΕΝΓΕ για τις περικοπές του μισθολογίου μετά το 2012, ζητώντας να επανέλθουν στα προ του 2012 επίπεδα.

Τέλος, σε ότι αφορά στο άρθρο 93 για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης, ο ΠΙΣ ζητεί να συζητηθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες, προ της έκδοσης των Υπουργικών Αποφάσεων, και να συμμετέχει στην ανάλογη Επιτροπή Ελέγχου, ώστε και ο έλεγχος να είναι δίκαιος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr