Με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην οποία αναφέρει τα βήματα που πιστεύει ότι θα πρέπει να κάνει από δω και μπρος η κυβέρνηση, υποδέχτηκε τη συμφωνία με τους θεσμούς, ο Νίκος Φίλης.

Όπως υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας, τώρα είναι η ώρα για μάχη για το χρέος και όχι πανηγυρισμοί γύρω από ένα αριστερό success story.

«Η κυβέρνηση ενόψει τους Eurogroup της 22ας Μαΐου, πρέπει να επιδιώξει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη ρύθμιση για το χρέος, τώρα που οι πιστωτές δεν μπορούν να επικαλούνται ως δικαιολογία καθυστερήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Όχι για να φιλοτεχνηθεί μία νέα «αφήγηση» ή ένα αριστερό success story, αλλά γιατί χωρίς ρύθμιση τους χρέους η έξοδος από τα μνημόνια είναι εξαιρετικά αμφίβολη» σχολίασε ο κ. Φίλης.

Ακόμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή είχε ασκήσει δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς και είχε συνταχθεί με το κείμενο της τάσης των 53 υποστηρίζει πως «η προκαταρκτική συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ξεδιπλώσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ανεργίας, ανόρθωσης του κοινωνικού κράτους και εκσυγχρονισμού των θεσμών», ενώ επισημαίνει ότι «στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία συνεχίζει να είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία».

Και προσθέτει: «Στο λαό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Με ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα υπήρχαν όχι μόνο τα θετικά αντίμετρα αλλά τα αρνητικά μέτρα θα ήταν πολύ περισσότερα».

«Οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν να σκεφτούν ακόμα μια παράμετρο» αναφέρει ο κ. Φίλης. «Στην Ευρώπη που βρίσκεται σε έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων θα υπάρξουν εξελίξεις με αβέβαιη κατάληξη αλλά και δυνατότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς στους οποίους υποχρεώθηκε παραμένει μια δύναμη έτοιμη να εκμεταλλευθεί ανα πάσα στιγμή τις ρωγμές στο φρούριο της ατέρμονης λιτότητας που ροκανίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ενισχύοντας αποσταθεροποιητικές τάσεις και την Ακροδεξιά» καταλήγει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ