Με χρώματα και πινέλα στα χέρια 18 παιδιά της έκτης δημοτικού του 8ου σχολείου Χαϊδαρίου και 15 παιδιά από το camp προσφύγων του Σκαραμαγκά ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν ένα τεράστιο έργο τέχνης με θέμα την παγκόσμια ειρήνη.

Τα παιδιά συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα τέχνης «kids Guernica 2017» με θέμα την ειρήνη και έφτιαξαν έναν πίνακα/καμβά στο μέγεθος της Guernica του Πικάσο (3,5Χ7,8).

«Ο Πάμπλο Πικάσο δημιούργησε την Guernica για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην βαρβαρότητα των βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου το 1937. Τη ζωγράφισε σε καμβά, η οποία κατέστησε δυνατή η μετακίνηση από το Παρίσι στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, και στη συνέχεια στην Μαδρίτη. Η Guernica της ειρήνης από παιδιά επίσης ζωγραφίζεται σε ένα κινητό καμβά» λέει στο in.gr ο συνεργάτης στο θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών, Θωμάς Οικονομάκος, ένας εκ των συντονιστών της κίνησης αυτής.

«Οι τοιχογραφίες συνήθως ζωγραφίζονται στους τοίχους, που συνεπάγεται διαχωρισμό. Η κινητή τοιχογραφία είναι μια αλληγορία για την αφαίρεση του διαχωρισμού. Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αφαίρεση του διαχωρισμού ανάμεσα σε έθνη, φυλές, θρησκείες, πολιτισμούς και ανθρώπους» συνεχίζει.

Συνολικά, 18 μαθητές της έκτης δημοτικού στο 8ο σχολείου Χαίδαρίου και 15 προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ συνεργάστηκαν για περίπου τρεις εβδομάδες και δημιούργησαν έναν πίνακα σύμβολο της ειρήνης και της ισότητας των λαών.

Το έργο ενδέχεται να ταξιδέψει μέχρι την Ιαπωνία όπου μαζί με άλλα 200 έργα για την ειρήνη φτιαγμένα σε 40 χώρες του κόσμου θα συμμετάσχουν σε μία έκθεση στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Την πρωτοβουλία της κίνησης αυτής στην Ελλάδα είχε το 2006 η μη κυβερνητική οργάνωση ΠΟΙΕΙΝ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙΝ με συντονιστές των καθηγητή Hatto Fischer και Θωμά Οικονομάκο.

«Το Kids Guernica είναι ένα έργο τέχνης σε παγκόσμιο καμβά. Το μήνυμα είναι ότι τα παιδιά εύχονται να πέσει το τείχος που η Ευρώπη σήκωσε για να κρατήσει τους πρόσφυγες έξω» καταλήγει ο κ. Οικονομάκος.

Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ