Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, χαρή στον κατάλληλο αλγόριθμο, πραγματοποιεί εξίσου καλά με τους οφθαλμίατρους διαγνώσεις συγγενούς καταρράκτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Biomedical Engineering.

Ο συγγενής καταράκτης, είτε είναι εμφανης ήδη από την στιγμή της γέννησης του παιδιού, είτε εκδηλώνεται κατά το πρώτο έτος ζωής του. Η οφθαλμική πάθηση προκαλεί θόλωση του φακού του ματιού και ευθύνεται για περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις (10%) απώλειας της όρασης στα παιδιά, παγκοσμίως.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ-Σεν της Καντόνα, με επικεφαλής τον Χαοτιάν Λιν, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, μέρος μιας πλατφόρμας, προγραμμαρισμένο ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από πολλά νοσοκομεία ταυτόχρονα και σε συνεργασία μεταξύ τους.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από την ιατρική κοινότητα. Τα συστήματα αυτά «εκπαιδεύονται» αρχικά με ένα μεγάλο όγκο ιατρικών δεδομένων και, στη συνέχεια, κάνουν διαγνώσεις με βάση τη συσσωρευμένη «εμπειρία» τους, ενώ μαθαίνουν στην πορεία και βελτιώνουν τις ικανότητές τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το σύστημά τους έχει ακρίβεια διάγνωσης πάνω από 90%, ενώ εκτός από το να εκτιμά τη σοβαρότητα κάθε περιστατικού και προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ