Η μετφορμίνη εξακολουθεί να παραμένει πρώτης γραμμής θεραπεία για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών. Φυσικά, όπου κρίνεται αναγκαίο, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, περιλαμβανομένων και των νεότερης γενιάς.

Οι συστάσεις που γίνονται αποδεκτές από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine, αναθεωρήθηκαν δεδομένης της κυκλοφορίας νεότερων αντιδιαβητικών φαρμάκων και της έγκρισής τους από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Η μετφορμίνη, εκτός από τις περιπτώσεις που αντενδείκνυται, είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική επειδή είναι αποτελεσματικότερη, έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι φθηνότερη από πολλά άλλα από του στόματος αντιδιαβητικά φάρμακα» εξηγεί ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών Δρ Νιτιν Νταμλ.

Και προσθέτει ότι, «δεδομένης της αύξηση της παχυσαρκίας αλλά και της συχνότητας του διαβήτη, η μετφορμίνη έχει το επιπρόσθετο όφελος ότι σχετίζεται με την απώλεια βάρους».

Το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών συστήνει αν ο ασθενής πρέπει να πάρει ένα δεύτερο φάρμακο από του στόματος για τη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος, οι θεράποντες ιατροί να εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης σουλφονυλουρίας, θειαζολιδινεδιόνης, αναστολέα SGLT-2, ή αναστολέα DPP-4.

«Η προσθήκη ενός δεύτερου φαρμάκου στην μετφορμίνη μπορεί να παράσχει επιπρόσθετα οφέλη στον ασθενή. Ωστόσο, το αυξημένο κόστος δεν συνάδει πάντα με το επιπρόσθετο όφελος, ειδικά στην περίπτωση των νεότερων και ακριβότερων αντιδιαβητικών φαρμάκων» σύμφωνα με τον Δρ Νταμλ.

Για το λόγο αυτό, το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών προτείνει θεράποντες ιατροί και ασθενείς να συζητούν και το θέμα του κόστους της όποια θεραπευτικής αγωγής πριν τον καθορισμό του σχήματος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr