Μια από τις βασικότερες προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η ολοκλήρωση του φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό, με χρήματα μάλιστα της γειτονικής χώρας.

Το είπε μάλιστα και ενώπιον του προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο οποίος είχε την ατυχή έμπνευση -μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ- να τον καλέσει στην Πόλη του Μεξικού να συζητήσουν.

Παραμένει βέβαια άγνωστο αν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα τηρήσει την υπόσχεσή του, αν και σε πρόσφατη συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι γίνουν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια απελάσεις.

Για την ιστορία, ένα μέρος του περίφημου φράχτη έχει ήδη κατασκευαστεί και είναι από ατσάλι. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, την ευθύνη για αυτό έχει ο Πόλεμος του Κόλπου, το 1991, τότε που η διεθνής κοινότητα συσπειρώθηκε για να διώξει τον Σαντάμ Χουσεΐν από το Κουβέιτ.

Σε εκείνο τον Πόλεμο, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ γέμισαν την έρημο με γιγάντιες ατσάλινες επιφάνειες -σαν ένα είδος παζλ- προκειμένου να προσγειώνονται ελικόπτερα και μαχητικά.

Μετά την ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ, το 1993, εκείνα τα κομμάτια του παζλ επέστρεψαν στις ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκαν στα σύνορα με το Μεξικό. Αντί να τοποθετηθούν οριζόντια στο έδαφος, μπήκαν κάθετα. Και εγένετο τείχος: από τα 3.000χλμ συνόρων, περίπου το 1/3 είναι αποκλεισμένο.

Τα νέα, πάντως, είναι μάλλον ευχάριστα για τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού βρέθηκε εταιρεία να ολοκληρώσει το έργο.

Η εταιρεία τσιμέντων Chihuahua (έτος ίδρυσης 1941) δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να κατασκευάσει το τείχος. Πρόκειται για μια επιχείρηση με το 70% της δραστηριότητάς της στις ΗΠΑ και το υπόλοιπο 30% στο Μεξικό, η οποία εξειδικεύεται σε κατασκευές μπετόν αρμέ.

H Πολιτεία της Τσιουάουα (όπως και το όνομα της επιχείρησης) είναι από αυτές που συνορεύουν με τις ΗΠΑ και δεν υπάρχει φράχτης.

«Για τη δική μας επιχειρηματική δραστηριότητα, ο Τραμπ είναι ο ιδανικός» δήλωσε στην El Pais ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης, Ενρίκε Εσκαλάντε.

Για την ιστορία, τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον 8.000 μεξικάνοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην έρημο της Τσιουάουα, στην προσπάθειά τους να κάνουν το αμερικανικό όνειρο πραγματικότητα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ