Την απόσυρση όλων των φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών που είναι ανηρτημένες στο διαδίκτυο, και οι οποίες είχαν συλληφθεί το 2012 με την κατηγορία ότι εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/AIDS, ζητά το ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την δίκη τους που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ζητά την παρέμβαση της Πολιτείας ώστε άμεσα ώστε να «κατέβουν» όλες οι φωτογραφίες των γυναικών από το διαδίκτυο και «να σταματήσει τώρα η ατίμωση των οροθετικών γυναικών» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΚΕΘΕΑ επικροτεί την δημόσια συγγνώμη του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις πρακτικές που οδήγησαν την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, καθώς την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39Α οι οποία νομιμοποιούσε την δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των κατηγορουμένων για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, σημειώνει ότι, ενώ έχει γίνει μετατροπή του βαθμού δίωξης των γυναικών από κακούργημα σε πλημμέλημα, ο εξευτελισμός και η παραβίαση των δικαιωμάτων τους συνεχίζεται, καθώς οι φωτογραφίες με τις οποίες έγινε η δημόσια διαπόμπευσή τους, αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, παραμένουν αναρτημένες σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

«Ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης, δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ καμία αποκατάσταση για τις γυναίκες αυτές και τους δικούς τους, όσο οι φωτογραφίες της ντροπής συνεχίζουν να βρίσκονται σε κοινή θέα, ποινικοποιώντας την ασθένεια και καταπατώντας τα δικαιώματά τους. Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να ‘κατέβουν’ όλες οι φωτογραφίες των γυναικών από το διαδίκτυο. Να σταματήσει τώρα η ατίμωση των οροθετικών γυναικών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2012 είχαν συλληφθεί συνολικά 32 γυναίκες για σκοπούμενη σωματική βλάβη, ως εκδιδόμενες οροθετικές και φωτογραφίες και λοιπά προσωπικά δεδομένα τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Από αυτές, οι οκτώ έχουν αθωωθεί, ενώ 11 αντιμετωπίζουν κατηγορίες και η δίκη τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι, μια εκ των

συλληφθεισών είχε θέσει τέρμα στη ζωή της το Νοέμβριο του 2014, μη αντέχοντας τη δημόσια διαπόμπευση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr