Σε μία πολύ σοβαρή πολιτική κρίση βυθίζεται το Χονγκ Κονγκ μετά την πλέον αμφιλεγόμενη παρέμβαση της Κίνας να αποκλείσει δύο βουλευτές του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας να αναλάβουν καθήκοντα. Αμφότεροι οι βουλευτές, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να δηλώσουν πίστη στο Πεκίνο κατά την ορκωμοσία τους, αποκλείονται διά νέου νόμου από το νομοθετικό σώμα του Χονγκ Κονγκ.

Ο σχετικός νόμος, ο οποίος συνιστά την πιο άμεση παρέμβαση στο νομικό και πολιτικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ από το 1997, οπότε πέρασε στα χέρια της Κίνας, ψηφίστηκε τη Δευτέρα.

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο στο Πεκίνο έκρινε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναλάβουν καθήκοντα οι βουλευτές είναι να ορκιστούν πίστη στο Χονγκ Κονγκ ως μέρος της Κίνας, αποκλείοντας αυτομάτως από τη διαδικασία εκείνους που είχαν αλλάξει τη διατύπωση του όρκου τους.

Οι κινητοποιήσεις ήταν άμεσες ωστόσο προτού περάσει ο νόμος στο Πεκίνο. Στην προοπτική και μόνο ότι θα ψηφιστεί, οι δρόμοι του Χονγκ Κονγκ πλημμύρισαν για μία ακόμη φορά με διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας.

Περίπου 13.000 πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή κατά της κινεζικής παρέμβασης, ενώ δεν έλειψαν και οι συμπλοκές με την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον τέσσερις συλλήψεις.

Μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία, το 1997, στο πλαίσιο της λεγόμενου σχήματος «μία χώρα, δύο συστήματα», το Χονγκ Κονγκ διέπεται από τους δικούς του νόμους, έχει τα δικά του δικαστήρια και ξεχωριστές ελευθερίες από την Κίνα.

Γι’ αυτές τις ελευθερίες ωστόσο και τα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία έχουν διαβρωθεί τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρεται μία μεγάλη μερίδα του Χονγκ Κονγκ, με αποκορύφωμα την Επανάσταση της Ομπρέλας, τις πολύμηνες διαδηλώσεις του 2014.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ