Καναδοί ερευνητές αποφαίνονται ότι η ανοσοθεραπεία είναι καλύτερη στην αντιμετώπιση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με τελικού σταδίου καρκίνο του δέρματος, καθώς βελτιώνει την επιβίωση και μειώνει τον κίνδυνο επικίνδυνων παρενεργειών.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταλήγει σε ασφαλές συμπέρασμα για τις στοχευμένες και τις ανοσοθεραπείες των μελανωμάτων με μετάλλαξη της πρωτεΐνης BRAF. Πρόκειται για μια επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Αν και το μελάνωμα στα πρώιμα στάδιά του αντιμετωπίζεται χειρουργικά, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργική αντιμετώπιση και αγωγή με φάρμακα αποτελεί την κύρια επιλογή.

Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 40-60% των μελανωμάτων έχουν μετάλλαξη στην πρωτεΐνη BRAF.

Βέβαια, υπάρχουν αρκετές και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με αυτή τη μορφή μελανώματος, που κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: την στοχευμένη αγωγή, όπως η χημειοθεραπεία, που σταματά τον καρκίνου από το αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί και η ανοσοθεραπεία, που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον όγκο.

Μέχρι σήμερα δεν ήταν ξεκάθαρο ποια από τις δυο τακτικές ήταν η καλύτερη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Oncology, ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Μακ Μαστερ θέλησε να εκτιμήσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των συστημικών θεραπειών σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με προηγμένου σταδίου μελάνωμα με μετάλλαξη BRAF, αλλά δεν είχαν υποβληθεί σε κάποια θεραπεία.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 15 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που είχαν δημοσιευθεί την περίοδο 2011-2015, καταγράφοντας τα οφέλη και τους κινδύνους των στοχευμένων και των ανοσοθεραπειών, σε 6.662 ασθενείς με καρκίνο που είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και τον χειρουργείο δεν ήταν κατάλληλη λύση ή είχαν μεταστατικό μελάνωμα που είχε δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα σημεία.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, ο συνδυασμός στοχευμένων θεραπειών BRAF και MEK και η ανοσοθεραπεία PD-1 ήταν εξίσου αποτελεσματικές ως προς την βελτίωση της συνολικής επιβίωσης. Η συνδυαστική αναστολή των BRAF και MEK ήταν πιο αποτελεσματική στην βελτίωση της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου. Αλλά η ανοσοθεραπεία PD-1 σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή του ασθενή επεισοδίων.

Εν τέλει κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασφάλεια των αναστολέων PD-1 υποστηρίζει την χρήση της ανοσοθεραπείας ως πρώτης γραμμής αγωγή στις περιπτώσεις των ασθενών που η άμεση επέμβαση δεν θεωρείται προτεραιότητα.

«Αν και τα στοιχεία της μελέτης βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα, η χρήση περισσότερων από μιας ανοσοθεραπειών δημιουργεί ελπίδες ήδη από τα προκαταρτικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών και μπορεί να αλλάξει τα θεραπευτικά μοντέλα όταν θα υπάρξουν τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμων μελετών Φάσης ΙΙΙ» υπογραμμίζεται στα συμπέρασμα της ανασκόπησης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr