Ανησυχία για την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου από τις τουρκικές αρχές, με αφορμή τις συλλήψεις δημοσιογράφων και στελεχών της εφημερίδας Cumhuriyet, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η ίδια σημείωσε ότι αμφιβάλει πως η σύλληψη του αρχισυντάκτη της εφημερίδας είναι σύμφωνη με το κράτος δικαίου. Ωστόσο, η Γερμανία σημειώνει πως δεν συζητείται η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ελβετίας, η Μέρκελ είπε: «Είναι τρομερά ανησυχητικό για μένα και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι η ελευθερία του Τύπου τίθεται υπό περιορισμό ξανά και ξανά».

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανική κυβέρνησης χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν συζητείται η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ υπενθύμισε ότι το ζήτημα των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθεροτυπίας, αποτελεί κεντρικό σημείο στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ενδεχόμενη μελλοντική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να κάνει σαφή στην Άγκυρα τη θέση του όσον αφορά το θέμα αυτό.

«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ενέργειες σε βάρος του διευθυντή (της εφημερίδας) Μουράτ Σαμπουντζού και των συναδέλφων του συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου» είπε ο Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν θα διακοπούν οι συνομιλίες με την Τουρκία και ότι δεν συζητείται η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Η Τουρκία κατηγορεί τον Σαμπουντζού και άλλους δημοσιογράφους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας ότι διέπραξαν εγκλήματα υπέρ των κούρδων ανταρτών του PKK και της «τρομοκρατικής» -όπως την χαρακτηρίζουν- οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ