Εξανεμίζονται οι πιθανότητες να υπογραφεί άμεσα η συμφωνία εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA), καθώς η Βαλονία ακόμη δεν είναι έτοιμη να πει το «ναι» και έτσι το Βέλγιο, ως τελευταίος των «28», δεν μπορεί να δώσει την έγκρισή του.

Τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και ο Καναδάς εμφανίζονται να ελπίζουν πως «υπάρχει ακόμη χρόνος» -αλλά είναι λίγοι: «Δεν νομίζω πως θα έχουμε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα» λέει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ διαμήνυσε στην ΕΕ πως δεν είναι σε θέση, εξαιτίας της αντίθεσης της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλονίας (υπό τον Πολ Μανιέτ), να δώσει τη συγκατάθεση του Βελγίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ωστόσο στη συνέχεια: «Μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντώ, πιστεύουμε πως η Σύνοδος της Πέμπτης είναι ακόμη δυνατή». «Καλούμε όλες τις πλευρές να βρουν λύση, πιστεύουμε πως υπάρχει ακόμη χρόνος» συμπλήρωσε.

Και ο Καναδάς από την πλευρά του ανέφερε πως η CETA «δεν είναι νεκρή», όπως είπε η υπουργός Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ, αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

H Βαλονία από την πλευρά της έχει μιλήσει για ενδεχόμενου διεξόδου, με χρονικό ορίζοντα όμως το τέλος του χρόνου.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς ήταν ξεκάθαρος στις εκτιμήσεις του, μιλώντας την Τρίτη στη γερμανική ραδιοφωνία: «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε λύση αυτήν την εβδομάδα».

«Μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο» προσέθεσε, έχοντας ωστόσο δηλώσει αισιόδοξος πως στο τέλος θα βρεθεί συμβιβασμός για τη CETA με τη Βαλονία, λέγοντας πως τα ερωτήματα που εγείρει η περιφερειακή κυβέρνηση «τα εκφράζουν και πολίτες αλλού στην Ευρώπη».

Οι συγκεκριμένες αντιρρήσεις της Βαλονίας στην CETA αφορούν την ανησυχία για κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών χοιρινού και βόρειου κρέατος από τον Καναδά και τα ερωτηματικά γύρω από την υπαγωγή στο διεθνές Δίκαιο για διαφορές μεταξύ κρατών και ξένων επενδυτών. Κατά τους επικριτές της συμφωνίας, αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε πολυεθνικές ώστε να καθορίζουν τη δημόσια πολιτική.

Την ίδια στιγμή πάντως, επικριτές της κυβέρνησης της Βαλονίας υποστηρίζουν πως η αντίθεση στη CETA χρησιμοποιείται καιροσκοπικά από τον Πολ Μανιέτ, ο οποίος κατηγορείται πως πιέζει ώστε να ενισχυθεί η προσωπική του θέση εντός της βελγικής κεντροαριστεράς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ