Έπειτα από διαφωνίες ακόμη και για την ημερομηνία του ιταλικού δημοψήφισματος που θα κρίνει τις συνταγματικές αλλαγές της κυβέρνησης Ρέντσι, η Ρώμη επέλεξε την 4η Δεκεμβρίου ως ημέρα στησίματος της κάλπης.

Στην κορυφή των συνταγματικών αλλαγών βρίσκεται η αλλαγή στη σχέση μεταξύ Βουλής και Γερουσίας, ώστε να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα της χώρας, και ήταν το μεγάλο στοίχημα του Ρέντσι -που είχε συνδέσει την πολιτική του επιβίωση με το δημοψήφισμα, αν και όχι απαραίτητα εκείνη της κυβέρνησης.

«Η μάχη δίνεται εδώ και τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος σκοπεύει να ανοίξει την Πέμπτη από την γενέτειρά, τη Φλωρεντία, την εκστρατεία υπέρ του «ναι».

Οι αλλαγές υποβαθμίζουν το βάρος της Γερουσίας -η ισοτιμία της με τη Βουλή ήταν ένα από τα αρκετά προβλήματα που προκαλούσαν πονοκεφάλους στις ιταλικές κυβερνήσεις- και μειώνεται ο αριθμός των κοινοβουλευτικών, ενώ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέτρα που αποσκοπούν σε περικοπή του κόστους λειτουργίας των πολιτικών θεσμών.

Το δημοψήφισμα έχει μετατραπεί φυσικά στη μεγαλύτερη ανάμετρηση στην ιταλική πολιτική αρένα, με ειδικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το κίνημα M5S του Μπέπε Γκρίλο, να κινητοποιούνται υπέρ του «όχι» ως ψήφο απόρριψης του πρωθυπουργού.

Ο Ρέντσι είχε στην αρχή συνδέσει ρητά το μέλλον του με την έκβαση της κάλπης, αλλά στη συνέχεια -χωρίς να απομακρυνθεί- είπε πως η δέσμευσή του αυτή φαίνεται πως «προσωποποίησε» υπερβολικά ένα θεσμικό ζήτημα.

Έτσι, στη συνέχεια διαβεβαίωσε πως οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές θα γίνουν, όπως προβλέπεται, το 2018, δηλαδή έδειξε πως η κυβέρνηση δεν θα πέσει -αν και τόνισε, για τον ίδιο, πως σε περίπτωση που απορριφθούν οι αλλαγές, «οι Ιταλοί γνωρίζουν τι θα κάνω».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ