Από το 2014, ο Αχμάντ Χαν Ραχαμί -ο 28χρονος που συνελήφθη, μετά από ανταλλαγή πυρών, ως ύποπτος για τις εκρήξεις σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ- είχε μπει δύο φορές στο μικροσκόπιο της αστυνομίας για ενδεχομενη ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, όμως καμία από τις δύο φορές δεν προέκυψαν απτά στοιχεία.

Η αστυνομία, που αναφέρει πως θα επιστρέψει στα όσα είχαν προκύψει τότε, σημειώνει ότι επρόκειτο για μία από τις πάμπολλες αναφορές που ακολουθήθηκαν «μέχρι εκεί που επιτρέπει ο νόμος» και ότι οι αναφορές από μόνες τους δεν στοιχειοθετούν τίποτε.

Το πότε θα ανακριθεί ο Ραχαμί, που νοσηλεύεται φρουρούμενος, είναι ακόμη ανοικτό. Στην υπόθεση των εκρηκτικών μηχανισμών του Σαββατοκύριακου αναζητούνται επίσης δύο άτομα.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί και επίσημα, μετά από τις αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο Ραχαμί αρχικά είχε «χτυπήσει» κατά το έλεγχο στο αεροδρόμιο όταν επέστρεψε από ταξίδι στο Πακιστάν το 2014, για να του γίνει τότε εκτενέστερος έλεγχος.

Καθώς οι ανησυχίες για τον σκοπό των ταξιδιών του στο εξωτερικό δεν είχαν εξαφανιστεί, ενημερώθηκε η υπηρεσία που αξιολογεί πιθανές τρομοκρατικές απειλές, το National Targeting Center. Ο φάκελός του διαβιβάστηκε στο FBI και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Στη συνέχεια, πέντε μήνες μετά, ο πατέρας του Ραχαμί πήγε ο ίδιος στην αστυνομία έπειτα από ενδοοικογενειακή διένεξη και ανέφερε την ανησυχία του πως ο γιος του «έκλινε» προς ιδεολογία τρομοκρατών. Τότε επανεξετάστηκαν τα ταξίδια του στο εξωτερικό και, ξανά, δεν προέκυψαν λόγοι που να στοιχειοθετούν βαθύτερη έρευνα.

Φαίνεται πως ο Ραχαμί είχε ταξιδέψει ξεχωριστά στο Πακιστάν (για έντεκα μήνες), στο Αφγανιστάν και στην Άγκυρα. Το ταξίδι στην τελευταία έγινε μετά το 2014, όταν η γειτονική Συρία είχε ήδη αρχίσει να γίνεται σημαντικό «πεδίο δράσης» ισλαμιστικών οργανώσεων και φυσικά της ISIS, που τότε ακόμη άρχιζε να γίνεται γνωστή εκτός της περιοχής.

Την Πέμπτη, ο Τζον Μίλερ από την αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως η έρευνα θα επανεξετάσει τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί από τις προηγούμενες «επαφές» των Αρχών με τον Ραχαμί, ωστόσο σημείωσε ότι δεν φαίνεται πως κάτι διέλαθε της προσοχής των ερευνητών.

«Φαίνεται σαν πολλούς άλλους υπόπτους που έρχονται σε επαφή με το σύστημα κατά περιόδους, και η υπόθεσή του έτυχε του χειρισμού που επιτρέπουν τα όρια του νόμου» ανέφερε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ