Στην εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης πριν το δημοψήφισμα που στήνει για το προσφυγικό -καμπάνια ήδη αρκετά επιθετικών τόνων- η Βουδαπέστη υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι σε ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν περιοχές που είναι «απαγορευμένες ζώνες» εξαιτίας της «παρουσίας ξένων». Το Λονδίνο, που παρουσιάζεται ως μία εξ αυτών, αντέδρασε έντονα υπογραμμίζοντας πως ο νόμος εφαρμόζεται παντού.

Στο δημοψήφισμα που στήνεται για τις 2 Οκτωβρίου οι Ούγγροι ρωτώνται εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τo να «μπορεί η ΕΕ να επιβάλει την επανεγκατάσταση μη ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου». Το δημοψήφισμα εξυπηρετεί λιγότερο στο να εκφράσει ο ουγγρικός λαός την άποψή του -η κυβέρνηση Ορμπάν το έχει στήσει ώστε να το χρησιμοποιήσει ως «χαρτί» στις Βρυξέλλες στην στάση που ήδη ακολουθεί, δηλαδή το «όχι» στις ποσοστώσεις (την οποία εφάρμοζε και πριν καν προαναγγελθεί το δημοψήφισμα).

Η εκστρατεία της κυβέρνησης έχει χρησιμοποιήσει αρκετά επιθετικούς τόνους: «Το ξέρετε ότι από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης, έχει αυξηθεί η παρενόχληση γυναικών στην Ευρώπη;» ή «Το ξέρετε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έγιναν από μετανάστες;» είναι τα σλόγκαν στις αφίσες -το αν στέκουν οι ισχυρισμοί είναι άλλο ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε στην Ουγγαρία η διανομή ενός φυλλαδίου που εξηγεί λεπτομερέστερα τις θέσεις του «όχι στις ποσοστώσεις».

Σε ένα σημείο, στο κεφάλαιο «Η επιβολή αποδοχής μετεγκαταστάσεων απειλεί τον πολιτισμό και της παραδόσεις μας», το φυλλάδιο «πληροφορεί» ότι στην Ευρώπη υπάρχουν περιοχές που πρέπει να αποφεύγονται επειδή οι Αρχές δεν μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο εξαιτίας της παρουσίας ξένων.

Στον σχετικό χάρτη σημειώνονται με κόκκινο αυτές οι περιοχές: Είναι το Λονδίνο, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν άμεση. «Το φυλλάδιο είναι σαφέστατα ανακριβές» ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχουν περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο που να μην μπορούν να επιβληθούν οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου».

Και η βρετανική πρεσβεία στη Βουδαπέστη επίσης διαμήνυσε την ενόχλησή της στην ουγγρική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το ίδιο το ουγγρικό δημοψήφισμα δείχνει και την πλευρά της εσωτερικής στόχευσης τέτοιων πρωτοβουλιών. Το «όχι» στο σχήμα ποσοστώσεων της Κομισιόν είναι δεδομένο ότι θα επικρατήσει με ευρεία πλειοψηφία στην κάλπη και η δυναμική της εκστρατείας πριν την κάλπη λειτουργεί υπέρ του Ορμπάν, συσπειρώνοντας το εκλογικό σώμα γύρω από το κόμμα του. Τα ίδια τα κόμματα της ουγγρκής αντιπολίτευσης έχουν περιοριστεί να καλέσουν σε αποχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ