Πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν, οι δεινόσαυροι κυβερνούσαν τη Γη και οι θαλάσσιοι δράκοι, δεν ήταν απλά δημιουργήματα ταινιών του Χόλυγουντ, αλλά τρομακτικά αρπακτικά που έλεγχαν και κυρίευαν τους ωκεανούς. Τα πλάσματα αυτά ανήκουν σε έναν κόσμο που εξαφανίστηκε πριν από πολύ καιρό, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να ενθουσιάζει αυτούς που προσπαθούν να κατανοήσουν την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας.

Η Google συνεργάστηκε με περισσότερα από 50 ηγετικά ιδρύματα Φυσικής Ιστορίας και επιστήμονες, για να ξαναδώσει ζωή, στο Διαδίκτυο, σε αυτόν τον χαμένο κόσμο. Περισσότερες από 150 διαδραστικές ιστορίες από ειδικούς, 300.000 νέες φωτογραφίες και βίντεο και περισσότερες από 30 εικονικές περιηγήσεις σας περιμένουν στο Google Arts & Culture, μόνο όμως στην αγγλική γλώσσα.

«Με μερικά μόνο κλικ μπορείτε να έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν γίγαντα 180 εκατομμυρίων χρόνων, καθώς η εικονική πραγματικότητα φανερώνει τον θαλάσσιο δράκο δίνοντας του και πάλι ζωή. Ανακαλύφθηκε στο Dorset στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ζει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Ο Rhomaleosaurus, για να τον αποκαλέσουμε με το επίσημο όνομά του, μπορεί τώρα να εξερευνηθεί σε προβολή 360 μοιρών.»

  • Για να δείτε τα βίντεο, πρέπει να φορέσετε γυαλιά που θα σας δώσουν την ψευδαίσθηση του βάθους. Η Google δίνει αναλυτικές οδηγίες για να φτιάξετε τα δικά σας με χαρτόνι και τους κατάλληλους κοίλους φακούς. Επίσης, θα βρείτε ότι πολλοί πωλούν το λεγόμενο «Google Cardboard» γύρω στα 20 ευρώ ή λιγότερο. Αφού το αποκτήσετε, τοποθετείται μέσα το τηλέφωνό σας (πρέπει να ταιριάζει στις διαστάσεις), κατεβάζετε την εφαρμογή Google Arts & Culture που είναι διαθέσιμη και σε iOS και σε Android και τότε, αρχίζετε να κοιτάτε τους δεινόσαυρους στα μάτια :-~

Η Google χρησιμοποίησε επίσης την εικονική πραγματικότητα για να φέρει τον Giraffatitan πάλι στη ζωή στο εθνικό μουσείο φυσικής ιστορίας στο Βερολίνο. Ήταν δυο φορές πιο ψηλός από τις καμηλοπαρδάλεις και θα μπορούσε εύκολα να βάλει το κεφάλι του στο παράθυρο του τετάρτου ορόφου μιας πολυκατοικίας.

Οικολόγοι παλαιοντολόγοι και βιολόγοι συνεργάστηκαν με τη Google για να βάλουν εικονικό δέρμα και οστά στους διατηρημένους σκελετούς. Από το μέγεθος του ματιού μέχρι τη θέση του ρύγχους, την κάμψη του αυχένα, την υφή και τις πτυχές του δέρματος, όλα έχουν ανασυνταχθεί επιμελώς, και επαληθευτεί με ελέγχους από μια ομάδα επιστημόνων.

Εκτός όμως από τις εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, η συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έχει πολλά περισσότερα ενδιαφέροντα, τόσο για τους ειδικούς όσο και για “εξερευνητές” που εξερευνούν από την άνεση της πολυθρόνας τους:

tech.in.gr