Τα αντικαταθλιπτικά αποδυναμώνουν τα οστά, καθώς σύμφωνα με αμερικανική μελέτη τα άτομα που παίρνουν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) έχουν υψηλότερο κίνδυνο οστικών καταγμάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη εντόπισε μια διαδικασία δύο φάσεων που συντελεί εν τέλει σε απώλεια οστικής μάζας όταν οργανισμός εκτεθεί σε φλουοξετίνη.

Οι ερευνητές χορήγησαν φλουοξετίνη σε ποντίκια για έξι εβδομάδες και σε τακτικά χρονικά διαστήματα μετρούσαν την οστική υγεία, αιματολογικούς δείκτες και την γονιδιακή δραστηριότητα. Κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες, τα οστά ενισχύονταν καθώς η φλουοξετίνη εξασθενούσε τους οστεοκλάστες, κύτταρα που συνήθως μειώνουν τον οστικό ιστό. Αλλά μετά από έξι εβδομάδες, τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης λόγω της φαρμακευτικής αγωγής διατάρασσαν την ικανότητα του εγκεφαλικού υποθαλάμου να προάγει την οστική ανάπτυξη.

Όπως εξηγεί η Δρ Πατρίσια Ντουσι, αυτή η διαδικασία δύο σταδίων παρατηρείται και στους ανθρώπους. Μεσοπρόθεσμα, όσοι παίρνουν φλουοξετίνη είναι λιγότερο πιθανόν να έχουν οστικό κάταγμα, αλλά ο κίνδυνος οστικής αποδυνάμωσης και τελικά κατάγματος αυξάνει όταν η αντικαταθλιπτική αγωγή διαρκεί για έναν χρόνο ή και περισσότερο.

Σπεύδει μάλιστα να σημειώσει ότι, η μελέτη εστίασε στην φλουοξετίνη και άλλοι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) ίσως δεν έχουν την ίδια επίδραση. Για παράδειγμα, η σιταλοπράμη δεν είχε ούτε θετική, ούτε αρνητική επίδραση στα οστά.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr