Ξεκινώντας από το πολύνεκρο ποδοπάτημα στη Μέκκα κατά το περυσινό μουσουλμανικό προσκύνημα, το Ιράν επανήλθε στην «ιερή επίθεσή» του εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, υπαινισσόμενο πως το Ριάντ θα πρέπει να χάσει την επιμέλεια του προσκυνήματος.

Άμεση και σε υψηλούς τόνους η αντίδραση των Σαουδαράβων, που κατηγορούν την Τεχεράνη για «πολιτικοποίηση» του προσκυνήματος, εν όψει της νέας περιόδου προσέλευσης στη Μέκκα.

Το Ιράν, που θεωρείται «θαμτοφύλακας» του σιιτικού Ισλάμ, είχε μπει επικρίνει έντονα την Σαουδική Αραβία -από την πλευρά της, «θεματοφύλακας» του σουνιτικού Ισλάμ- για την στάση της στο περυσινό μακελειό. Οι νεκροί έφταναν, σύμφωνα με το Ριάντ τους 769, αλλά οι απολογισμοί των ξένων χωρών, στις οποίες είχαν επαναπατριστεί σοροί προσκυνητών, σχημάτιζαν την εικόνα μίας καταστροφής που έφτανε μέχρι και τα 2.000 θύματα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανέφερε, ενώ πρόκειται στο τέλος της εβδομάδας να ξεκινήσει το προσκύνημα του 2016, πως «λόγω της καταπιεστικής συμπεριφοράς των κυβερνητών προς [τους προσκυνητές], ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά τη διαχείριση των δύο ιερών τόπων και του προσκυνήματος».

«Δεν πρέπει να αφήσουν αυτούς τους κυβερνήτες να διαφύγουν των ευθυνών για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε όλον τον κόσμο του Ισλάμ» ανέφερε ο Χαμενεΐ, παραθέτοντας την ανάμιξη της Σαουδικής Αραβίας σε συγκρούσεις όπως του Ιράκ, της Υεμένης και της Συρίας στο πλευρό δυνάμεων στις οποίες αντιτίθεται το Ιράν.

Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Ναγέφ, πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση: «Οι ιρανικές Αρχές είναι εκείνες που δεν θέλουν να έρχονται εδώ ιρανοί προσκυνητές, ιγα λόγους που αφορούν τους ίδιους τους Ιρανούς» είπε, κατηγορώντας την Τεχεράνη πως «προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το χατζ και να το μετατρέψει σε τελετουργία αντίθετη με τα διδάγματα του Ισλάμ και να υπονομεύσει την ασφάλειά του».

Προσκυνητές από το Ιράν δεν θα μπορέσουν φέτος να λάβουν μέρος στο χατζ, που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών για τις διευθετήσεις τον περασμένο Μάιο.

Δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα επίσημης έρευνας στη Σαουδική Αραβία, όμως οι αρχές έχουν αφήσει να εννοηθεί πως κάποιοι προσκυνητές δεν ακολούθησαν τους κανόνες για τον έλεγχο του πλήθους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ