Το ανάστημα επηρεάζει την αντίληψη του ατόμου για τον χώρο υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα. Και εκτιμά ότι, οι ψηλοί άνθρωποι είναι καλύτεροι από τους κοντούς στο να υπολογίζουν πόσο μακριά βρίσκονται διάφορα αντικείμενα, ιδίως στο σκοτάδι και στις μέσες αποστάσεις (από τα τρία έως τα 20 μέτρα).

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Advances, επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Οπτομετρίας Τενγκ Λενγκ Οόι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο,
χώρισαν 24 ανθρώπους σε δύο ομάδες των 12 ατόμων, ανάλογα με το ύψος τους.

Υπό διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να υπολογίσουν τις αποστάσεις διαφόρων αντικειμένων στον χώρο γύρω τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ψηλοί κατάφερναν καλύτερα να μαντεύουν πόσο απήχε ένα αντικείμενο, αρκεί αυτό να μην ήταν πολύ μακριά. Στις μεγάλες αποστάσεις, πάνω από τα 20 μέτρα, τόσο οι ψηλοί όσο και οι κοντοί έκαναν ανακριβείς εκτιμήσεις.

Μάλιστα, οι ψηλοί ήταν πιο ικανοί ακόμη και όταν κάθονταν σε καρέκλα, πράγμα που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους είχε εξασκηθεί εκ των προτέρων να κάνει ακριβέστερους υπολογισμούς.

Με άλλα λόγια, χάρη στο εκ γενετής μεγαλύτερο ύψος τους, έχουν διαμορφώσει ένα καλύτερο νοητικό μοντέλο («χάρτη») υπολογισμού των αποστάσεων, κάτι που τους βοηθά ακόμη κι αν είναι καθιστοί.

Πάντως, για τα αντικείμενα μικρής απόστασης (έως τρία μέτρα από τον παρατηρητή) η επίδοση των ψηλών δεν διέφερε ιδιαίτερα από εκείνη των κοντών. Αλλά μετά τα τρία μέτρα και έως τα 20, οι ψηλοί ήταν καλύτεροι.

Η Δρ Οόι εκτιμά ότι αυτό το πλεονέκτημα οι ψηλοί αθλητές το «εξαργυρώνουν» σε διάφορα σπορ, όπως στο ποδόσφαιρο και στο τένις, όπου φαίνεται να υπερτερούν έναντι των κοντών.

«Ανοικτό παραμένει το ερώτημα κατά πόσο οι κοντές γυναίκες που φοράνε συχνά ψηλοτάκουνες γόβες και έτσι βλέπουν τον κόσμο από πιο ψηλά, βελτιώνουν τις ικανότητές τους στον υπολογισμό των αποστάσεων. Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τους οδηγούς των ψηλών τζιπ» σημειώνει η ερευνήτρια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ