Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος σχεδόν 100 μελών του προσωπικού του σημαντικότερου στρατιωτικού νοσοκομείου της Άγκυρας. Ήδη 50 άτομα έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων και γιατροί, με την Άγκυρα να αυξάνει τις εκκαθαρίσεις και τις συλλήψεις μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Την Τρίτη, η αστυνομία έκανε εφόδους στο νοσοκομείο Γκιουλχανέ, το μεγαλύτερο από τα τρία στρατιωτικά νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας, προκειμένου να συλλάβει τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης.

Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet, έχουν ήδη συλληφθεί 50 άτομα.

Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο των μεγάλων εκκαθαρίσεων που πραγματοποιούνται στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου. Η Άγκυρα ρίχνει την ευθύνη στους υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμειξη.

Ο τούρκος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, δήλωσε πως εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί εναντίον 98 μελών του προσωπικού του νοσοκομείου, «ανάμεσά τους και στρατιωτικών γιατρών».

Οι αρχές κατηγορούν το προσωπικό του νοσοκομείου ότι επέτρεψαν την είσοδο υποστηρικτών του Γκιουλέν στον στρατό και την ταχεία προώθηση της στρατιωτικής σταδιοδρομίας τους με την έκδοση πιστοποιητικών ιατρικής ικανότητας.

«Η GATA έχει κρίσιμο ρόλο γιατί εκεί εκδίδονταν τα πιστοποιητικά υγείας και ικανότητας» ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος.

«Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για το ότι τα μέλη του FETO (σ.σ. όρος που περιγράφει το δίκτυο του Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση) εισέδυσαν σε αυτό τον θεσμό για να επιβραδύνουν τη σταδιοδρομία των αντιπάλων τους στον στρατό και να επιτρέψουν στους υποστηρικτές τους να προωθήσουν γρήγορα τη δική τους σταδιοδρομία» διευκρίνισε.

Μέχρι τώρα οι εκκαθαρίσεις αφορούσαν κυρίως τον στρατό –απ’ όπου απολύθηκαν σχεδόν οι μισοί στρατηγοί– τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.

Με πρόσφατο διάταγμα, η εποπτεία του GATA και των άλλων τουρκικών στρατιωτικών νοσοκομείων μεταφέρθηκε από τον στρατό στο υπουργείο Υγείας, σε μία προσπάθεια ελέγχου του στρατού από την κυβέρνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ