Για τους αρουραίους, τα οπόσουμ και τις ερμίνες, ο χρόνος κυλά αντίστροφα στη Νέα Ζηλανδία: η κυβέρνηση της χώρας λανσάρει το πρώτο στον κόσμο πρόγραμμα για την εξάλειψη των ξενόφερτων θηρευτών που διαταράσσουν τα τοπικά οικοσυστήματα.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Τζον Κι, κάθε γωνιά της Νέας Ζηλανδίας πρέπει να είναι «ελεύθερη από θηρευτές» έως το 2050.


Τα οπόσουμ εισήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία τον 19ο αιώνα για την παραγωγή γούνας (CC BY-SA 2.0)

Μέχρι την άφιξη των Ευρωπαίων, κανένα μεγάλο αρπακτικό δεν ζούσε στη Νέα Ζηλανδία. Απομονωμένη γεωγραφικά από τον υπόλοιπο πλανήτη για 80 εκατομμύρια χρόνια, η νησιωτική χώρα έχει ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών.

Διαβάστε επίσης:

Οι αρουραίοι έφτασαν ως λαθρεπιβάτες σε πλοία, ενώ οι γάτες εισήχθησαν ως κατοικίδια και τα οπόσουμ και οι ερμίνες μεταφέρθηκαν από άλλες ηπείρους για την παραγωγή γούνας.

Τα ξενόφερτα είδη, επισήμανε ο Κι, σκοτώνουν περίπου 25 εκατομμύρια πτηνά το χρόνο. Ανάμεσά τους το κίουι, ένα εδαφόβιο ενδημικό πουλί που αποτελεί σύμβολο για τη Νέα Ζηλανδία. Ο πληθυσμός του στη χώρα έχει πέσει στα 70.000 άτομα.


Οι ξενόφερτες ερμίνες είναι σαρκοφάγες (CC BY-SA 2.0)

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως το κόστος των εισαχθέντων ειδών, στην οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (2,09 δισ. ευρώ) το χρόνο.

Οι Αρχές κάνουν ήδη εκτεταμένες ρίψεις του αμφιλεγόμενου βιοδιασπώμενου δηλητηρίου 1080, το οποίο χρησιμοποιείται ενάντια στα τρωκτικά και παράσιτα, καθώς και χρήση παγίδων στο έδαφος. Παράλληλα, το κυνήγι των οπόσουμ είναι πολύ κερδοφόρο, αφού η γούνα του είναι περιζήτητη.

Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο είχε προαναγγείλει το Εθνικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας στις τρεις προηγούμενες προεκλογικές περιόδους, και που έγινε πια κυβερνητική πολιτική.

Προσπάθειες καταβάλλονται εξάλλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις αδέσποτες γάτες.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ