Ήταν ένα όμορφο καλοκαιρινό πρωινό αυτό της 22ας Ιουλίου 1951, όταν δυο συμπαθέστατα τετράποδα, ο Τσιγκάν (Τσιγγάνος) και ο Ντέζικ έγιναν οι πρώτοι σκύλοι-κοσμοναύτες που τέθηκαν σε υποτροχιακή πτήση με τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς Р-2А.

Τα δυο σκυλιά απογειώθηκαν από την εξέδρα εκτόξευσης πυραύλων Καπούστιν Γιαρ (μια τοποθεσία μεταξύ Βόλγκογκραντ και Αστρακάν που σήμερα είναι γνωστή ως Ζνάμενσκ) και επέστρεψαν ζωντανοί στην Γη μετά από 15 λεπτά μέσα σε μια κάψουλα που κατέβηκε με αλεξίπτωτο.

Ο Τσιγκάν και ο Ντέζικ έγιναν έτσι τα πρώτα έμβια όντα που ταξίδεψαν στο διάστημα -έστω και σε υποτροχιακή πτήση.

Οι σοβιετικοί επιστήμονες επέλεξαν τα σκυλιά ως το ζώο επιλογής επειδή είναι αυτά που αντέχουν περισσότερο τις μεγάλες περιόδους στατικής αδράνειας, ενώ μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να μάθουν να ζουν –σε αντίθεση με τις γάτες- μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο όπως αυτόν μια στενής και άβολης διαστημικής κάψουλας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η ΕΣΣΔ χρησιμοποίησε κατά κόρον σκυλούς για τις διαστημικές της αποστολές. Συνολικά 57 σκύλοι εστάλησαν στο διάστημα κατά την περίοδο 1951-1966, μέσα από μια σειρά διάφορων διαστημικών προγραμμάτων όπως το Σπούτνικ και το Βοστόκ.

Τα περισσότερα από τα σκυλιά αυτά ήταν απλά αδέσποτα, ημίαιμο που τα βρήκαν να περιφέρονται και για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν: επειδή είχαν μάθει να ζουν κάτω από πολλές φορές αφιλόξενες συνθήκες και να επιβιώνουν μέσα από απρόβλεπτους παράγοντες.

Επίσης, επιλέγονταν κυρίως θηλυκά σκυλιά επειδή οι ειδικές στολές που φορούσαν στις αποστολές ήταν σχεδιασμένες έτσι ώστε να συλλέγουν τα κόπρανα και τα ούρα μόνο απ’ το θηλυκό αναπαραγωγικό σύστημα.

Η εκπαίδευση τους περιελάμβανε πολλές ώρες περιορισμό μέσα σε μικρά κουτιά ή να μάθουν να κινούνται φορώντας διαστημικές στολές.

Φυσικά η πιο γνωστή και διάσημη εκπρόσωπος αυτής της ομάδας των 57 παραμένει η Λάικα, η πρώτη σκυλίτσα που τέθηκε σε τροχιά (κι έχασε την ζωή της από αυτή τη δοκιμασία), ωστόσο στην σημερινή Ρωσία γιορτάζεται και η μνήμη πολλών ακόμη σκύλων, όπως της Μπέλκα και της Στρέλκα, της Αλμπίνα και της Τσερνούσκα.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ