Την ανάγκη για επικοινωνία μέσω Διαδικτύου αμέσως μετά την προσγείωση σε μια άλλη χώρα εκμεταλλεύονται οι δημιουργοί κακόβουλου λογισμικού για να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τα smartphone των ταξιδιωτών που συνδέονται πάραυτα στο δημόσιο, ανοικτό ασύρματο δίκτυο στο χώρο του αεροδρομίου.

Οι κίνδυνοι από την διέλευση των δεδομένων -ακόμα και για διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές- χωρίς κρυπτογράφηση από αφύλακτα κανάλια είναι γνωστοί, εντούτοις οι ταξιδιώτες δεν φοβούνται τόσο ώστε να αναζητήσουν άλλες οδούς προς το Ίντερνετ.

Η Kaspersky Lab έχει καταγράψει μάλιστα σε αριθμούς το γεγονός:

  • Κατά την έξοδό τους από το αεροδρόμιο, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (48%) έχουν ήδη συνδεθεί στο Διαδίκτυο, με τους περισσότερους (62%) να συνδέονται με σκοπό να ενημερώσουν την οικογένεια και τους αγαπημένους τους ότι έχουν φτάσει με ασφάλεια.
  • Επίσης, σχεδόν πέντε στους δέκα (47%) ισχυρίζονται ότι συνδέονται κυρίως για να «κατεβάσουν» ταξιδιωτικές πληροφορίες.
  • Ακόμη, τα ζητήματα που αφορούν την εργασία (41%) είναι ένας επίσης ισχυρός παράγοντας για την άμεση αναζήτηση πρόσβασης στο Internet, όπως είναι και η επιθυμία σύνδεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (46%).
  • Τέλος, το 35% των Ελλήνων δηλώνει ότι είναι απλώς ενστικτώδης η ανάγκη σύνδεσης στο Διαδίκτυο το συντομότερο δυνατό.
  • Σχεδόν οκτώ στους δέκα Έλληνες (75%) συνδέονται σε μη ασφαλείς, ελεύθερης πρόσβασης συνδέσεις Wi-Fi σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, καφετέριες ή εστιατόρια.
  • Βάσει της έρευνας, το 13% των Ελλήνων ταξιδιωτών έπεσε θύμα ψηφιακού εγκλήματος όταν βρισκόταν μακριά από το σπίτι, ενώ μόλις το 2% δήλωσε ότι αντιμετώπισε κάποια εγκληματική δραστηριότητα στην πραγματική ζωή.
  • Το 37% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί online τραπεζικές υπηρεσίες και πραγματοποιεί online αγορές μέσω Wi-Fi δικτύων, ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η σύγχρονη απάντηση στους κινδύνους αυτούς είναι η σύνδεση μέσω κάποιας υπηρεσίας δημιουργίας ενός ιδεατού δικτύου, ένα VPN (Virtual Private Network), πρακτική που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι επιχειρήσεις για να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους την ασφαλή και κυρίως, ελεγχόμενη, πρόσβαση στο εταιρικό τοπικό δίκτυο. Με το VPN, ο χρήστης εξασφαλίζει ότι δεν είναι ορατή η πραγματική διεύθυνση IP της συσκευής του, και αλλάζει ώστε να είναι αδύνατη η παρακολούθησή του online. Η σύνδεση καθίσταται ασφαλής και κρυπτογραφημένη. Η απόκρυψη της διεύθυνσης IP καθιστά εφικτή και την προσβαση σε υπηρεσίες που δεν παρέχονται σε κάποιες χώρες έναντι άλλων, αφού η IP μαρτυρά και τη γεωγραφική του θέση. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εργαλεία VPN χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε υπηρεσίες, μετά από (συχνά αδικαιολόγητο) γεωγραφικό αποκλεισμό στο περιεχόμενο (π.χ. σε υπηρεσίες όπως η Netflix κ.ά.).

tech.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr