Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν εγκατέλειψε το στόχο που είχε θέσει να μετατραπεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας σε πλεόνασμα το 2020.

Η Βρετανία χρειάζεται να τηρήσει «ρεαλιστική στάση σε ό,τι αφορά την επίτευξη πλεονάσματος έως τα τέλη της δεκαετίας», καθώς η οικονομία εμφανίζει «σαφείς ενδείξεις» σοκ μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα, δήλωσε σύμφωνα με το BBC.

«Αυτή είναι ακριβώς η ευελιξία που οι κανόνες μας προβλέπουν» είπε σε ομιλία του την Παρασκευή.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε την Πέμπτη ότι η βρετανική οικονομία θα δεχθεί πλήγμα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit που βύθισε τη χώρα σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας.

Ακόμα και πριν από το δημοψήφισμα, πολλοί οικονομολόγοι είχαν αμφισβητήσει την ικανότητα του Όσμπορν να πετύχει πλεόνασμα έως τα τέλη της δεκαετίας λόγω του ύψους των περικοπών δαπανών ή των φορολογικών αυξήσεων που θα χρειάζονταν γι’ αυτό.

Ο Όσμπορν κληρονόμησε ένα έλλειμμα άνω του 10% του ΑΕΠ όταν έγινε υπουργός Οικονομικών το 2010. Έ

κτοτε το έλλειμμα μειώθηκε και διαμορφώθηκε λίγο κάτω από το 4% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2015/16 που έληξε τον Μάρτιο. Όταν πέρυσι ο Όσμπορν ανακοίνωσε ένα νέο δημοσιονομικό πλάνο, περιέλαβε σε αυτό μια ρήτρα που απάλλασσε την κυβέρνηση από την υποχρέωση να πετύχει πλεόνασμα στην περίπτωση πλήγματος στην οικονομία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters