Σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί των πολιτικών της, η αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας για να παραστεί ως ενδιαφερόμενο τρίτο μέρος στη δίκη ανάμεσα στον αυστριακό ακτιβιστή για το δικαίωμα στο απόρρητο και δικηγόρο πλέον Μαξ Σρεμς και το Facebook, με αντικείμενο της έριδας τη μεταφορά δεδομένων Ευρωπαίων στις ΗΠΑ.

Κατά τον Σρεμς, πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να απαντήσει η αμερικανική κυβέρνηση σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στις μεθόδους παρακολούθησης που της αποδίδονται από πλήθος στοιχείων -μεταξύ των οποίων όσα αποκάλυψε ο Έντουαρτ Σνόουντεν, τα Wikileaks κ.ά. Ο Σρεμς εμφανίζεται έτοιμος να τους απευθύνει όλα «τα ενοχλητικά ερωτήματα».

Από την άλλη, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει κατ’επανάληψη ότι συχνά παρουσιάζεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τους κανόνες παρακολούθησης που εφαρμόζει, και ζητά να παρέμβει σε ρόλο «amicus curiae» στην επίμαχη δίκη europe vs. facebook.

Για φορολογικούς λόγους, η έδρα της Facebook Inc. στην Ευρώπη βρίσκεται στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία και αφορά όλα τα μέλη της υπηρεσίας εκτός ΗΠΑ και Καναδά, δηλαδή το 82% όλων του πληθυσμού του κοινωνικού δικτύου. Από την Facebook Ireland Limited, προωθούνται όλα τα δεδομένα στην Facebook USA. Ο Σρεμς αρνείται τη μεταφορά των δεδομένων του από την ιρλανδική εταιρεία στην αμερικανική, με το επιχείρημα ότι θα καταστεί θύμα της μαζικής παρακολούθησης στις ΗΠΑ. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποτρέπεται, εκτός εάν αποδειχτεί ότι υπάρχουν ικανές δικλείδες ασφαλείας των δεδομένων. Η απόφαση του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου όμως, ουσιαστικά αφαίρεσε τον τίτλο του ασφαλή λιμένα από τις ΗΠΑ και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους 2016, υπογράφεται νέα συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων Ευρωπαίων στις ΗΠΑ.

Ο Σρεμς επιμένει ότι ακόμα και με το νέο νομικό πλαίσιο δεν αλλάζει το γεγονός ότι το Facebook υπόκειται στους ίδιους κανόνες και τις μεθόδους παρακολούθησης από τις ΗΠΑ, οι οποίοι, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. «συνεχίζουν να αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί μεταφοράς δεδομένων από την Ε.Ε. στις ΗΠΑ.»

Στο μεταξύ, η υπόθεση φτάνει στο Irish High Court από την ιρλανική Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η οποία πασχίζει να διακρίνει εάν είναι αρκετό το νέο μοντέλο με το οποίο συνεχίζεται η μεταφορά δεδομένων από την Ε.Ε. στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

tech.in.gr