Ορισμένα εμβόλια μπορούν όντως να προκαλέσουν εμπύρετες κρίσεις στα μικρά παιδιά, αλλά ο κίνδυνος είναι τόσο χαμηλός που οι παιδίατροι μπορεί να καταγράψουν μόλις μια τέτοια περίπτωση ανά πέντε με δέκα χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι έως το 5% των μικρών παιδιών θα εκδηλώσει κάποια στιγμή μια εμπύρετη κρίση. Και αυτό συνήθως συμβαίνει όταν έχουν προσβληθεί από γρίπη, κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη. Κι ενώ οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί λέγοντας πως δεν έχουν μακροπρόθεσμη επιβάρυνση στην υγεία των παιδιών, οι γονείς φοβούνται.

Έτσι, ο Δρ Τζόναθαν Ντάφφι και οι συνεργάτες στο CDC μελέτησαν στοιχεία από ιατρική βάση δεδομένων για σχεδόν 10 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 333 περιπτώσεις εμπύρετων κρίσεων σε βρέφη και νήπια, έξι έως 23 μηνών.

Από την αξιολόγηση των περιστατικών προέκυψε ότι, ο κίνδυνος εμπύρετης κρίσης για το παιδί δεν ήταν μεγαλύτερος μετά από εμβόλιο για την γρίπη ή το τριπλό για διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη (DTaP).

Καταγράφηκε ωστόσο ένας μικρός πλεονάζων κίνδυνος που σχετίστηκε με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. Ο κίνδυνος αυξανόταν περαιτέρω όταν το εμβόλιο της γρίπης χορηγούνταν μαζί με αυτό του πνευμονιόκοκκου ή το DTaP ή και τα δύο.

Το CDC εκτιμά ότι όταν χορηγούνται και τα τρία εμβόλια μαζί η συχνότητα των εμπύρετων κρίσεων μπορεί να είναι 30 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά.

«Η μελέτη παρέχει περισσότερα στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση της συχνότητας της συγκεκριμένης ανεπιθύμητης ενέργειας των εμβολίων. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν συγκεκριμένα εμβόλια χορηγούνται μαζί, αλλά γενικά είναι χαμηλός. Δηλαδή, σε μια περίοδο, πέντε με δέκα ετών, ο μέσος παιδίατρος θα δει μια περίπτωση εμπύρετης κρίσης που θα σχετίζεται με τα τρία αυτά εμβόλια» σχολιάζει ο Δρ Μαρκ Σογιερ, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας της Παιδιατρικής Επιτροπής για τα Λοιμώδη Νοσήματα.

Το CDC συστήνει το DTaP και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο να χορηγούνται την ίδια ημέρα. Το αντιγριπικό είναι εποχικό εμβόλιο, άρα χορηγείται μόνο του. Όμως δεν αποκλείεται να συμπέσει με κάποιο άλλο εμβόλιο, βάσει του Προγράμματος Εμβολιασμού που εφαρμόζει κάθε χώρα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr