Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να δημιουργήσει νομικό πλαίσιο για εξορυκτική δραστηριότητα στο Διάστημα, το Λουξεμβούργο ξεκινά συνεργασία με αμερικανική εταιρεία για την ανάπτυξη των απαιτούμενων τεχνολογιών.

Η Deep Space Industries, με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου και την κρατική επενδυτική τράπεζα SNCI «για τη συγχρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη που απαιτείται για την εξόρυξη πόρων από αστεροειδείς και την υλοποίηση εφοδιαστικής αλυσίδας πολύτιμων πόρων στο Διάστημα».

Η συνεργασία, η οποία εντάσσεται στην πρωτοβουλία SpaceResources.lu της μικρής ευρωπαϊκής χώρας «αναδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της λουξεμβουργιανής κυβέρνησης να υποστηρίξει την εξερεύνηση και μελλοντική χρήση των διαστημικών πόρων» δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Ετιέν Σνάιντερ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε την πρόθεσή της για τη δημιουργία νομικού και ρυθμιστικού πλαίσιο για τη δημιουργία ορυχείων στο Διάστημα.

Οι ΗΠΑ είχαν προχωρήσει πέρυσι ένα βήμα παραπέρα ψηφίζοντας τη νομοθεσία Space Act για την ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα, η οποία μεταξύ άλλων δίνει σε ιδιωτικές εταιρείας δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων που εξορύσσονται από αστεροειδείς.

Η ιδέα της αξιοποίησης των φυσικών πόρων του Διαστήματος υπάρχει εξάλλου εδώ και καιρό: πολλοί αστεροειδείς αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από σίδερο και νικέλιο, άλλοι περιέχουν χρυσό, πλατίνα και δυσεύρετα στοιχεία που ονομάζονται σπάνιες γαίες και χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως στις ηλεκτρονικές συσκευές. Πολλοί αστεροειδείς περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες νερού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων και τον ανεφοδιασμό μεγάλων διαστημικών αποστολών.

Η συμφωνία του Λουξεμβούργου με την DSI αφορά την ανάπτυξη και την εκτόξευση του Prospector X, ενός πειραματικού σκάφους αποτελούμενου από τρεις ενωμένους κύβους, το οποίο θα δοκιμάσει στην πράξη έναν «ηλεκτροθερμικό κινητήρα» που λειτουργεί με νερό, καθώς και κάμερες για τον εντοπισμό και την παρατήρηση υποσχόμενων στόχων.

Το Prospector Χ προγραμματίζεται να εκτοξευτεί «στο προσεχές μέλλον». Εφόσον οι δοκιμές είναι ικανοποιητικές, η DSI σχεδιάζει να προχωρήσει μια τετραετία αργότερα στην εκτόξευση του πρώτου σκάφους Prospector 1, το οποίο θα προσδιορίζει τη σύσταση υποσχόμενων αστεροειδών.

Το Λουξεμβούργο έχει εξάλλου γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να συνεργαστεί και με άλλους, λέγοντας ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της σχέσης μας με άλλες εταιρείες».

Μια από αυτές λέγεται ότι θα μπορούσε να είναι η Planetary Resources, μια νεοσύστατη εταιρεία που δημιουργήθηκε με τη στήριξη της Google και του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ