Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν την πρώτη, παγκοσμίως, εξέταση αίματος για έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον και αισιοδοξούν ότι θα βοηθήσει την καλύτερη αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Η εξέταση ανιχνεύει τον αφύσικο ενεργειακό μεταβολισμό στα μιτοχόνδρια των κυττάρων στο αίμα των ασθενών.

Σήμερα οι ασθενείς συχνά διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση, αφότου έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα και έχουν ήδη καταστραφεί τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Φίσερ, δοκίμασαν με επιτυχία τη νέα εξέταση σε 38 άτομα (29 ασθενείς και εννέα υγιείς), χωρίς ωστόστα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής να έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Σύμφωνα με τον Δρ Φίσερ, στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον τα μιτοχόνδρια (τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα) είναι απολύτως φυσιολογικά, όμως εργάζονται με τετραπλάσια ένταση σε σχέση με τα μιτοχόνδρια των υγιών ατόμων, με συνέπεια να παράγουν αυξημένα τοξικά υποπροϊόντα. Έτσι, εικάζεται ότι αυτή η υπερ-δραστηριότητα δεν αφορά μόνο τη νόσο Πάρκινσον, αλλά και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.

Στόχος των αυστραλών ερευνητών είναι να καταστήσουν τη νέα διαγνωστική εξέταση διαθέσιμη σε πέντε περίπου χρόνια, αν βρεθούν τα αναγκαία χρηματοδοτικά κεφάλαια για μια μεγάλη κλινική δοκιμή και την ταχεία ανάπτυξή του.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον ενδεχομένως να μπορέσει να συμβάλλει στην ανακοπή της εξέλιξής της, καθώς προς το παρόν η νόσος είναι ανίατη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ