Ρωσικός πύραυλος Soyuz που εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα από τη Γαλλική Γουιάνα μετέφερε σε τροχιά τον Sentinel-1b, τον δεύτερο δορυφορικό ραντάρ του αστερισμού Copernicus που θα παρακολουθεί όλο τον πλανήτη.

Το Copernicus, μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα που συνδυάζει δορυφορικά και επίγεια δεδομένα, είναι το μεγαλύτερο δορυφορικό πρόγραμμα της Ευρώπης μετά το σύστημα πλοήγησης Galileo. Οι υπηρεσίες του χρησιμοποιούνται σε μια πληθώρα εφαρμογών, από την παρακολούθηση των πλοίων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης μέχρι τον εντοπισμό παγόβουνων και τη χαρτογράφηση της υποχώρησης του εδάφους.

Μέχρι σήμερα το σύστημα έχει 36.000 εγγεγραμμένους χρήστες που έχουν κατεβάσει τέσσερα εκατομμύρια εικόνες, ανέφερε μετά την εκτόξευση ο Φόλκερ Λίμπιγκ, επικεφαλής του προγράμματος γεωσκόπησης της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος.

Η δημιουργία του πρώτου κέντρου δεδομένων για το Sentinel έχει ανατεθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο πρώτος δορυφόρος της σειράς εκτοξεύτηκε το 2014. Τις επόμενες εβδομάδες, ο Sentinel-1b θα φτάσει στην ίδια τροχιά με τον 1a αλλά σε γωνία 180 μοιρών, έτσι ώστε να βλέπει την αντίθετη πλευρά της Γης με το ραντάρ του, ικανό να διαπερνά τα σύννεφα.

Ο δορυφόρος των 2,1 τόνων αναμένεται να καταστεί επίσημα λειτουργικός στις 14 Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ