Από: Σιμέλα Κολαγκελέ

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο ομφάλιος λώρος συνδέει τη μητέρα με το έμβρυο, παρέχοντας του ότι χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη του. Στον τοκετό αυτός ο λώρος κόβεται.
Το κομμάτι του ομφάλιου λώρου, που παραμένει προσκολλημένο στον ομφαλό του νεογέννητου μωρού, θα πέσει από μόνο του μέσα στις πρώτες 10-20 μέρες. Δικό μας μέλημα είναι να διατηρούμε την περιοχή αυτή καθαρή ώστε να μην μολυνθεί. Κάθε φορά που αλλάζουμε την πάνατου μωρού, περιποιούμαστε απαλά τη βάση του ομφαλού με βαμβάκι ή γάζα »ποτισμένη» με οινόπνευμα.

Προσέχουμε ο ομφάλιος λώρος να παραμένει έξω από την πάνα, έτσι ώστε να μη βρέχετε από τα ούρα του παιδιού. Ο ομφάλιος λώρος θα αποξηρανθεί και θα πέσε από μόνος του, παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε την περιποίηση της περιοχής με οινόπνευμα ώστε να είναι τελείως στεγνή και καθαρή. Μην ανησυχήσετεαν δείτε μερικές σταγόνες αίμα στην πάνα μωρού κατά τη διαδικασία αποκοπής του ομφάλιου λώρου, είναι φυσιολογικό.

Ομαφαλίτιδα

Σε περίπτωση που δε γίνεται καλή περιποίηση του ομφαλού και του ομφάλιου λώρου, η περιοχή μπορεί να μολυνθεί. Τότε θα πρέπει να καταφύγουμε αμέσως στον παιδίατρο μας, γιατί πιθανότατα το μωρό να χρειαστεί άμεση αντιβιοτική θεραπεία. Τα σημάδια της λοίμωξης του ομφαλού είναι:

• Το μωρό αντιδράει με κλάμα όταν το ακουμπάμε στην περιοχή του ομφαλού
• Ο ομφαλός είναι κόκκινος και σκληρός
• Δυσάρεστη μυρωδιά
Πυρετός

Κοκκίωμα ομφαλού
Σε περιπτώσεις ελλιπείς επούλωσης παραμένει στη βάση του ομφαλού του νεογέννητου μωρού, αρκετές μέρες μετά την αποκόλληση του ομφάλιου λώρου, ιστός ο οποίος είναι μαλακός, ροδαλός και να παρουσιάζει πύον. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό μπορεί να έχει κοκκίωμα ομφάλιου λώρου.
Θα πρέπει να επισκεφθείτε το παιδίατρο σας, ο οποίος θα καυτηριάσει την περιοχή.
Αν αυτή η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, τότε πιθανότατα να σας παραπέμψει σε παιδοχειρουργό, ο οποίος θα δέσει το κοκκίωμα και θα το αφαιρέσει χειρουργικά ή θα το αφήσει να πέσει από μόνο του.

imommy