Στην Ηλεία, σε πρώην τουριστικό χώρο στη Μυρσίνη Κυλλήνης, και σε χώρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, μεταφέρθηκαν την Πέμπτη με οκτώ λεωφορεία από τον Πειραιά οικογένειες προσφύγων, συνολικά 532 άτομα, κυρίως από τη Συρία. Οι 318 μεταφέρθηκαν στην Ηλεία, 214 στα Ιωάννινα και 67 στην Χράνη Πιερίας.

Μετά και τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο λιμάνι, από το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία αποσυμφόρησής του, από τα 5.750 άτομα που φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος εκεί.

Από νωρίς μεταφραστές και εθελοντές εξηγούσαν σε πρόσφυγες στην πύλη Ε-2 για ποιο λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν και τους μιλούσαν για τις καλύτερες συνθήκες που θα έχουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Με τη σειρά του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια που θα πρέπει να μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στους πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα τους δίνονται εξηγήσεις γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Πάντως, ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να δοθεί στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος. Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια υπουργεία, θα μεταφερθούν εκεί 700 Αφγανοί.

Γ. Μώραλης: Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο λιμάνι

Για κοινή διαπίστωση όλων, «και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των αρμοδίων υπουργών, του Λιμενικού και του προέδρου του ΟΛΠ, ότι δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά» μίλησε το πρωί ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος επισκέφθηκε τους χώρους όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια μεταξύ νεαρών αφγανών και σύρων προσφύγων, είπε ότι τα πράγματα δεν ξέφυγαν χθες βράδυ, αλλά έχουν ξεφύγει εδώ και πολύ καιρό, «απλά χθες είχαμε μία μεγαλύτερη ένταση από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες».

Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν πλέον κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά και πρόσθεσε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να απεμπλακεί αυτός ο κόσμος από το λιμάνι, κάτι που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο.

«Είχαμε συμπλοκές και την περασμένη εβδομάδα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, οργισμένοι, θυμωμένοι για το μέλλον τους, δεν μπορούν να παραμένουν εδώ με αυτούς τους όρους. Είναι, νομίζω, ξεκάθαρο από οποιονδήποτε έχει περάσει από το λιμάνι του Πειραιά. Είναι θέμα απόφασης και υλοποίησης όλων αυτών που λέμε και συζητούμε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης» σημείωσε ο δήμαρχος Πειραιά.

Όπως είπε, ο δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης, πέρα από έναν συντονισμό, τον οποίο έκανε για τη σίτιση αυτών των ανθρώπων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ