Η 23η Μαρτίου είναι η «Μέρα της Θάλασσας» και η Βολιβία τιμά τον στόλο που δεν έχει. Φέτος, ο πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε ότι θα πάει την Χιλή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα νερά ενός ποταμού στα σύνορα των δύο χωρών.

Πρόκειται για τα νερά του ποταμού Σιλάλα, ο οποίος ξεκινά από τις Ανδεις -σε βολιβιανό έδαφος- αλλά καταλήγει στη Χιλή.

«Αποφασίσαμε σαν ειρηνική χώρα να πάμε στη Χάγη, ώστε η Χιλή να σεβαστεί τα νερά μας» δήλωσε ο πρόεδρος Έβο Μοράλες.

Φυσικά, η κυβέρνηση της Χιλής δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την κίνηση: «Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται μόνο για τη θάλασσα, αλλά τώρα είναι και τα ποτάμια και οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία για να επιτεθούν στη χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα» δήλωσε ο επικεφαλής της χιλιανής διπλωματίας.
{{{ map }}}
Η δήλωση δεν έγινε τυχαία, αφού η Βολιβία έχει ήδη προσφύγει (2013) στη Χάγη για να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κάποτε η Βολιβία είχε πρόσβαση στον Ειρηνικό μάλιστα σε μια περιοχή εξαιρετικά πλούσια σε κοιτάσματα νιτρικού άλατος. Μόνο που στην περιοχή εκείνη κατοικούσαν κυρίως χιλιανοί.

Η υπερβολικά υψηλή φορολογία των βολιβιανών στους εργάτες των ορυχείων εξαγρίωσε τη Χιλή, η οποία εισέβαλε το 1879 στο λιμάνι Αντοφαγάστα.

Στο πόλεμο μπήκε και το Περού -στο πλευρό της Βολιβίας. Μετά από τέσσερα χρόνια, η Βολιβία έχασε 400χλμ ακτογραμμής και 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χώρας. Και όλα αυτά γράφτηκαν σε χαρτί στο πλαίσιο Συνθήκης, η οποία υπογράφηκε το 1904.

Αυτά τα 400χλμ ακτογραμμής είναι που ζητά η Βολιβία μέσω Χάγης. Η Χιλή επιμένει ότι η Χάγη δεν έχει αρμοδιότητα, καθώς οι δύο χώρες έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Μπογκοτά (1948), η οποία ναι μεν στέλνει στη Χάγη όσες χώρες της περιοχής έχουν σχετικά ζητήματα, αλλά εξαιρεί όσα θέματα είχαν κλείσει πριν από το 1948.

Όσο για το θέμα των υδάτων του ποταμού Σιλάλα, ο Μοράλες κατήγγειλε την Χιλή ότι εκμεταλλεύεται παράνομα τα νερά αυτά για τα μεταλλεία, αλλά και την υδροδότηση πόλεων.

«Δεν μας δίνουν ούτε ένα σεντ» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ η άλλη πλευρά απαντά ότι ο ποταμός κινείται σε διεθνή ύδατα, άρα δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης.

Τα νεότερα στη Χάγη, η οποία ήδη μελετά την άλλη προσφυγή.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ