Στο πλευρό του προκατόχου της Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα εμφανίστηκε η νυν πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσει τη συμπαράστασή της στον βετεράνο πολιτικό της χώρας, που τώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για το σκάνδαλο της Petrobras.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι Αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι του «Λούλα» και ο ίδιος οδηγήθηκε για κατάθεση στη Δικαιοσύνη. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Αργότερα, οι εισαγγελικές αρχές εμφανίστηκαν βέβαιες ότι ο ίδιος είχε ενεργό συμμετοχή στο πολύκροτο σκάνδαλο δωροδοκιών που αφορά τον ενεργειακό κολοσσό της χώρας.

Ο ίδιος περίμενε εδώ και καιρό την εξέλιξη, αλλά δηλώνει βέβαιος ότι θα αποδειχθεί η αθωότητα του.

Έξω από το σπίτι του συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες οπαδοί του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ), το οποίο κυβερνά τη Βραζιλία από το 2003.

Ο τέως πρόεδρος κατέβηκε από το σπίτι με την χαρακτηριστική κόκκινη μπλούζα του ΡΤ, χαιρέτησε τα πλήθη και στη συνέχεια υποδέχθηκε τη νυν πρόεδρο. Μαζί βγήκαν στο μπαλκόνι και φωτογραφήθηκαν χαμογελαστοί.

Την Παρασκευή το απόγευμα η πρόεδρος είχε εμφανιστεί στα Μέσα Ενημέρωσης πλαισιωμένη από δεκάδες υπουργούς, δηλώνοντας την πλήρη διαφωνία της με τον χειρισμό της Δικαιοσύνης.

Αρκετοί στις τάξεις του κόμματος θεωρούν ότι στην υπόθεση της Petrobras η Ρουσέφ κρατά αποστάσεις, δεδομένου ότι η ίδια δεν είχε συμμετοχή, κατά συνέπεια δεν στηρίζει όσο θα έπρεπε τον προκάτοχό της.

Η επίσκεψη όμως στο σπίτι του «Λούλα» φαίνεται να διέλυσε αυτές τις θεωρίες.

Πάντως, δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις της νυν με τον τέως πρόεδρο έχουν περάσει από διάφορες φάσεις. Ο «Λούλα» έδινε πάντοτε αγώνα για την ανάδειξη της Ρουσέφ στα ύπατα αξιώματα (όπως του Προσωπάρχη της προεδρίας) από τα χρόνια της δικής του θητείας.

Επέμεινε μάλιστα -και δικαιώθηκε- όταν ανακοίνωσε στο κόμμα του ότι εκείνη θα τον διαδεχθεί στη μάχη για την προεδρία, το 2010.

Ωστόσο, οι κακές γλώσσες λένε ότι η Ρουσέφ αυτονομήθηκε στην πορεία και αποφάσισε μόνη να μπει στη μάχη για την (οριακή) επανεκλογή της, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Αρκετοί θεωρούσαν ότι ο «Λούλα» ήθελε να επανέλθει στην προεδρία και η Ρουσέφ τού έκλεισε το δρόμο.

Όμως και η ίδια η Ρουσέφ δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Η εικόνα της στο εκλογικό σώμα είναι πολύ κακή, κυρίως λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί και της ύφεσης που ταλανίζει εδώ και πολλούς μήνες τη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής.

Και ενώ κανονικά θα έπρεπε να επικρατεί μια σχετική ευφορία, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο που ξεκινούν σε λίγους μήνες.

Το σκάνδαλο Petrobras

Η επιχείρηση των βραζιλιάνικων αρχών με το ελληνικό όνομα «Αλήθεια» έχει στόχο να αποκαλύψει όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με υποθέσεις δωροδοκίας. Σε αυτήν συμμετέχουν 200 αστυνομικοί, αλλά και δεκάδες στελέχη της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η υπόθεση με την ονομασία «Lava Jato» (Γρήγορο πλύσιμο) έφερε στο φως ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς στους κόλπους της Petrobras.

Κυρίως επρόκειτο για ένα σύστημα δωροδοκιών, οι οποίες καταβάλλονταν εδώ και δέκα χρόνια από κατασκευαστικές επιχειρήσεις σε αξιωματούχους της Petrobras με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι διακινήθηκαν έως και 4 δισ. δολάρια για δωροδοκίες, μέρος των οποίων δόθηκαν στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του «Λούλα» και της νυν προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, αλλά και σε πολλούς ακόμα αξιωματούχους και κόμματα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ