Η προβληματική εικόνα της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία δεν φάνηκε να οδεύει προς υπέρβαση μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι -με στάσιμο να φαίνεται το ζήτημα των εκλογών στις ανατολικές επαρχίες. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να φανεί πιο αισιόδοξος, όμως οι δηλώσεις των υπόλοιπων έδειξαν πως οι δυσκολίες παραμένουν ανεπίλυτες.

Η υλοποίηση της συμφωνίας του Μινσκ, η οποία μαζί με παύση πυρός προβλέπει και στήσιμο καλπών στις επαρχίες του λεγόμενου «Ντονμπάς», προχωρά παραπαίοντας ενώ η κατάσταση τόσο επί του εδάφους όσο και το πολιτικό κλίμα στο Κίεβο είναι επισφαλή.

Παρά τη συμφωνία, από τον Νοέμβριο έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία 78 άτομα είτε από «αδέσποτα» πυρά είτε από νάρκες ενώ τελευταία οι αναφορές για παραβιάσεις έχουν πληθύνει.

Από τα λίγα που βγήκαν από τη συνάντηση των τεσσάρων υπουργών στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν η επανεπιβεβαίωση, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, πως παραμένει ο στόχος οι κάλπες στο Ντονμπάς να στηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ο Ερό είπε πως οι τετράωρες συζητήσεις ήταν «ειλικρινείς και άμεσες».

Από την ουκρανική πλευρά ωστόσο, η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν ήταν σαφής: Όταν τον ρώτησαν αν υπήρξε υπέρβαση, απάντησε «όχι, δεν έχω καμία τέτοια εντύπωση».

Ο Κλίμκιν χαρακτήρισε «δύσκολη» τη συνάντηση. Για το ζήτημα των καλπών, τόνισε ότι «το σημείο στο οποίο επιμένουμε είναι η ανάγκη ασφάλειας πριν τις εκλογές, πρώτα η ασφάλεια».

Μετά τη συνάντηση, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εξέφρασε πιο ανοικτά από όλους τη δυσφορία γύρω από το Ουκρανικό: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο κάνουν εδώ διαπραγματεύσεις Κίεβο και Μόσχα» είπε, λέγοντας πως δεν υπήρξε καμία πρόοδος για το ζήτημα της κάλπης στο Ντονμπάς.

«Φοβάμαι ότι δεν γίνεται αντιληπτή με τη δέουσα σοβαρότητα η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και το ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει κλιμάκωση» είπεο Στάινμαϊερ.

Από τη ρωσική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε μετά τη συνάντηση στο Itar Tass πως Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν οι εκλογές στην ανατολική Ουκρανία να γίνουν μέχρι τον Ιούλιο, «και η Μόσχα είναι έτοιμη να το υποστηρίξει».

Ωστόσο, κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά πως δεν θέλει να δεσμευτεί επ’ αυτού, «και για αυτό δεν υπήρξε συμφωνία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ