Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μπορεί να δραπετεύσει και πάλι ο διαβόητος «Τσάπο»;
Aνάρπαστες έχουν γίνει οι μάσκες με το πρόσωπο του Χοακίν Γκουσμάν

Μπορεί να δραπετεύσει και πάλι ο διαβόητος «Τσάπο»;

H απόδρασή του, το 2015, προκάλεσε (τουλάχιστον) αμηχανία στην κυβέρνηση του Μεξικού. Ήταν η δεύτερη από το 2001. Τώρα ο βαρόνος της κοκαΐνης, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, κρατείται υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, έως ότου εκδοθεί στις ΗΠΑ. Μπορεί να δραπετεύσει και πάλι; Οι περισσότεροι είναι σίγουροι ότι ήδη το σχεδιάζει...

H απόδρασή του, το 2015, προκάλεσε (τουλάχιστον) αμηχανία στην κυβέρνηση του Μεξικού. Ήταν η δεύτερη από το 2001. Τώρα ο βαρόνος της κοκαΐνης, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, κρατείται υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, έως ότου εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Για την ιστορία, την πρώτη φορά δραπέτευσε κρυμμένος σε φορτηγό της φυλακής που μετέφερε άπλυτα ρούχα. Είχε αφήσει πίσω του 62 δεσμοφύλακες καλά πληρωμένους για να τον βοηθήσουν.

Τη δεύτερη φορά έφυγε σαν κύριος, χρησιμοποιώντας την πλέον αγαπημένη του μέθοδο: τούνελ 1.500 μέτρων, το οποίο -όλως τυχαίως- συνδεόταν με το σημείο που έκανε ντους.

Για την κυβέρνηση του προέδρου Πένια Νιέτο, ήταν μία από τις πλέον ντροπιαστικές στιγμές. Για αυτό και επί έξι μήνες οι Αρχές χρησιμοποιούσαν όποιο μέσο είχαν στη διάθεσή τους για να τον ανακαλύψουν, πράγμα που έγινε. Ενδεχομένως και με τη «συνδρομή» της συνέντευξης που παραχώρησε στον αμερικανό ηθοποιό Σον Πεν.

Τώρα κρατείται υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Μεταφέρεται διαρκώς σε νέο κελί, οι κάμερες τον παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο, ειδικά σκυλιά δοκιμάζουν το φαγητό του (για τον κίνδυνο να δηλητηριαστεί), απαγορεύονται οι επισκέψεις, τα κάγκελα έχουν ενισχυθεί Ακόμα και κάτω από το πάτωμα του εκάστοτε κελιού υπάρχουν ατσάλινες μπάρες.

Οι δεσμοφύλακες που έρχονται σε επαφή μαζί του δεν είναι ποτέ οι ίδιοι. Και όταν έρχονται κοντά του φέρουν κάμερα στο κράνος που φορούν.

Οι Αρχές θεωρούν πρακτικά αδύνατον ακόμα και να επιχειρήσει την απόδραση. Κανείς ωστόσο, δεν αμφιβάλει ότι το σκέφτεται ήδη. Άλλωστε, το ενδεχόμενο να εκδοθεί στις ΗΠΑ θα είναι κάτι σαν εφιάλτης για τον ίδιο. Και ο χρόνος για να εκδοθεί στις ΗΠΑ θα είναι μακρύς. Για αυτό θα φροντίσουν οι δικηγόροι του.

Ο «Ελ Τσάπο» ξέρει τον αντίπαλο και πώς να τον «γοητεύσει». Ο πρόεδρος του Μεξικού ξέρει ότι αν δραπετεύσει και τρίτη φορά, δεν θα αντέξει ούτε μια μέρα παραπάνω στο Προεδρικό Μέγαρο…

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Κυβέρνηση: Η «ανταρσία» των 11 και τα καμπανάκια για το μέλλον

Δύσκολοι καιροί για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από το εσωτερικό της ΝΔ και ο κίνδυνος που έρχεται από τα Δεξιά της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024