Ήταν ένας διαγωνισμός διαφορετικός από τους άλλους, καθώς δεν αξιολογούσε την ομορφιά των συμμετεχόντων, αλλά την… ασχήμια τους.

Χιλιάδες κάτοικοι της Ζιμπάμπουε παρακολουθήσαν με κομμένη την ανάσα την τελική φάση του διαγωνισμού «Ο Πιο Άσχημος Άντρας», που διεξάγεται για τέταρτο συναπτό έτος στην πρωτεύουσα της αφρικάνικης χώρας, το Χαράρε.

Νικητής και κάτοχος του, όχι και τόσο επίζηλου, τίτλου αναδείχθηκε ο 42χρονος Μισόν Σέρε που επιβλήθηκε στον τελικό του –νικητή και τις τρεις προηγούμενες χρονιές- Γουίλιαμ Μασβίνου.

Ωστόσο, ο φετινός διαγωνισμός χαρακτηρίζεται το λιγότερο ως «αμφιλεγόμενος» καθώς αθρόες ήταν οι φωνές εκείνες που μίλησαν για «λανθασμένη ανάδειξη του τελικού νικητή».

Επίσης, τον κατάγγειλαν ότι χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα προκειμένου να επιβληθεί των συν-διαγωνιζομένων του.

Με τον όρο «αθέμιτα μέσα», ο Μασβίνου εννοεί το ότι ο Σέρε… αφαίρεσε πολλά από τα δόντια του προκειμένου το αποτέλεσμα, όταν χαμογελάει, να είναι αποκρουστικό για όποιον τον κοιτάει.

Τα παράπονα του Μασβίνου έχουν μια κάποια βάση, καθώς οι όροι του διαγωνισμού υπαγορεύουν ρητά πως «τα κριτήρια για την ανάδειξη του πιο άσχημου άντρα θα πρέπει να εδράζονται στην φυσική ασχήμια του συμμετέχοντα κι όχι σε τυχόν σωματικές παραμορφώσεις ή ανωμαλίες».

«Εγώ είμαι φυσικά άσχημος, ενώ εκείνος είναι άσχημος μόνο όταν χαμογελάει», τονίζει ο Μασβίνου, λέγοντας μάλιστα πως «βασικά, ο Σέρε είναι όμορφος».

«Μήπως πρέπει κι εμείς να βγάλουμε τα δόντια μας προκειμένου να έχουμε ελπίδες να νικήσουμε;», αναρωτιέται ένας άλλος διαγωνιζόμενος, ο Πατρίκ Μουπερέκι.

Κι αν αναρωτιέστε, γιατί τόση… πρεμούρα για τον τίτλο του Μίστερ Άσχημος, να αναφέρουμε πως ο τίτλος συνοδεύεται από ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο της τάξεως των 400 ευρώ, ένα ποσό με το οποίο κάποιος μπορεί να ζήσει σχεδόν ένα χρόνο στην Ζιμπάμπουε σαν βασιλιάς.

«Ας το αποδεχτούν επιτέλους πως είμαι πιο άσχημος απ’ αυτούς» επεσήμανε ο Σέρε καταλήγοντας σε έναν ακόμη πιο… υλιστικό τόνο πως «πλέον ανοίγεται ο δρόμος για μένα προκειμένου να υπογράψω μερικά συμβόλαια για εμφανίσεις μου στην τηλεόραση».

Είναι ο πρώτος τέτοιος διαγωνισμός που διεξάγεται σε μια αφρικάνικη χώρα, καθώς, σύμφωνα με τον διοργανωτή του Ντέιβιντ Ματσόβα, «όμορφοι ή άσχημοι, όλοι μας πρέπει να είμαστε περήφανοι με αυτό που μας έχει δώσει ο Θεός».

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ