Παρασιτικοί σκώληκες που προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Science και έγινε στη φυλή Τσιμανε του Αμαζονίου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα, με επικεφαλής τον Δρ Ααρον Μπλάκγουελ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.000 γυναίκες των Τσιμάνε επί εννέα χρόνια.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που μολύνονται με αγκυλόστομα, τεκνοποιούσαν αργότερα, γεννούσαν σε αραιότερα χρονικά διαστήματα και συνολικά αποκτούν λιγότερα παιδιά. Αντίθετα, όσες είχαν μολυνθεί με ασκαρίδα, γεννούσαν πρόωρα το πρώτο παιδί, μεσολαβούν μικρότερα διαστήματα ανάμεσα στις γέννες και αποκτούσαν περισσότερα παιδιά.

Οι γυναίκες με ασκαρίδα έκαναν τρία περισσότερα παιδιά σε σχέση με όσες δεν είχαν μολυνθεί με το εν λόγω παράσιτο, ενώ όσες είχαν μολυνθεί με αγκυλόστομα έκαναν τρία λιγότερα παιδιά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ένας μικροοργανισμός ευνοεί τη γονιμότητα και ο άλλος τη αναστέλλει, για άγνωστη αιτία, που πιθανώς έχει να κάνει με τη διαφορετική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα δύο παράσιτα.

Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες των Τσιμανε χρησιμοποιούν σπάνια αντισυλληπτικές μεθόδους και κατά μέσο όρο γεννάνε εννέα παιδιά.

Το 70% του πληθυσμού των Τσιμανε (περίπου 16.000 άτομα) έχουν μολυνθεί από εντερικά παράσιτα, χωρίς να το ξέρουν.

Διεθνώς, εκτιμάται ότι το αγκυλόστομα και η ασκαρίδα -που ανήκουν στις έλμινθες- έχουν μολύνει τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως σε φτωχές χώρες. Συνεπώς δεν αποκλείεται να παίζουν ένα σημαντικό -αν και αφανή- ρόλο στην παγκόσμια δημογραφία, με την πιθανή επιρροή που ασκουν στη γυναικεία γονιμότητα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ