Στην Κεντρική Μακεδονία, στα σύνορα Πέλλας και Κιλκίς, ανάμεσα στις πεδιάδες της Αριδαίας και της Αξιούπολης, βρίσκεται το όρος Πάικο, με ψηλότερη κορυφή την Γκόλα Τσούκα (υψόμετρο
1.650).

Το Πάικο είναι ένας από τους ωραιότερους ορεινούς όγκους της χώρας μας, καθώς διαθέτει πλούσια βλάστηση, πυκνά δάση, ρεματιές, λιβάδια και αρκετές πηγές με γάργαρα νερά (ξεχωρίζουν οι πηγές της Αραβησσού, σκιερή θέση με αιωνόβιους πλατάνους, σε μικρή απόσταση από την πόλη των Γιαννιτσών Πέλλας).

Θεωρείται ένα βουνό προσιτό και ευκολοδιάβατο, ιδανικό για εναλλακτικές – φυσιολατρικές αποδράσεις (ασφαλείς πεζοπορικές διαδρομές, ποδήλατο βουνού, ορειβασία χωρίς υψηλό βαθμό δυσκολίας).

Το Πάικο στολίζουν ως επί το πλείστον καστανιές (χιλιάδες στρέμματα καστανιών, μεγάλη ετήσια παραγωγή ενός ιδιαίτερα γλυκού και γευστικού κάστανου), οξιές, πεύκα, βελανιδιές, ιτιές και λεύκες.

Στο Πάικο είναι χτισμένα μεγαλύτερα και μικρότερα οικιστικά σύνολα, όπως η Γουμένισσα Κιλκίς (γραφική κωμόπολη με στοιχεία μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, στους πρόποδες του ορεινού όγκου), η Καστανερή Κιλκίς (χωριό με ωραία θέα και υγιεινό κλίμα), το Σκρα Κιλκίς (όπου διεξήχθη η ονομαστή μάχη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) και ο Αρχάγγελος Πέλλας (με τη μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ).

Πέραν των ανωτέρω, το όρος Πάικο είναι ο βασικός υδάτινος τροφοδότης του ποταμού Λουδία, υγροτόπου με μεγάλη αισθητική και οικολογική αξία.

Ο Λουδίας δέχεται τα νερά των πηγών Αραβησσού και Ελευθεροχωρίου, καθώς και των υπόλοιπων μικρών χειμάρρων και ποταμών της νότιας και νοτιοανατολικής περιοχής του Πάικου. Επίσης, ενισχύεται μέσω αρδευτικών έργων, αλλά και των στραγγιστικών καναλιών της αποξηραμένης λίμνης Γιαννιτσών.

Κύρια χαρακτηριστικά του Λουδία, που εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο, είναι η πυκνή παρόχθια βλάστηση, η αξιόλογη ορνιθοπανίδα και ιχθυοπανίδα του.

Νοτίως της πόλης των Γιαννιτσών, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων, βρίσκεται η θέση «Μηδέν» του Λουδία, περιοχή απάνεμη και χωρίς ρεύματα, ιδανική για την προπόνηση των αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών
(κωπηλασία, κανό – καγιάκ).

Η θέση, όπου λειτουργεί διεθνές ναυταθλητικό κέντρο, οφείλει την περίεργη ονομασία της στο σχεδόν μηδενικό υψόμετρό
της (τα νερά του ποταμού βρίσκονται στο ίδιο περίπου ύψος με τα νερά της θάλασσας).