Τα υπέρβαρα άτομα που ακολουθούν θεραπεία για κολπική μαρμαρυγή είναι λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσουν αν χάσουν βάρος και διατηρήσουν πιο φυσιολογικές σωματικές αναλογίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη καρδιακή αρρυθμία και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο αν δεν αντιμετωπιστεί. Στην θεραπευτική αντιμετώπισή της περιλαμβάνονται τόσο φαρμακευτικά μέσα όσο και επεμβατικά, όπως η καρδιακή κατάλυση. Ωστόσο, το 30% των ασθενών συνήθως χρειάζεται να επαναλάβει την καρδιακή κατάλυση.

Η παχυσαρκία θεωρείται συνήθης αιτία της κολπικής μαρμαρυγής και έτσι η επιστημονική ομάδα του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Ιατρικού Κέντρου «Intermountain» στο Σολτ Λέικ Σίτι αποφάσισε να μελετήσει την επίδραση της απώλειας βάρους και της διατήρησης ενός υγιούς βάρους στον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής.

Ο Δρ Τζαρεντ Μπανς και οι συνεργάτες του έθεσαν αρχικά υπό ιατρική παρακολούθηση για τρία χρόνια 400 ασθενείς που είχαν κάνει καρδιακή κατάλυση για κολπική μαρμαρυγή.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι τα άτομα που διατήρησαν το αρχικό βάρος ή πήραν επιπλέον κιλά είχαν περισσότερες πιθανότητες επανεμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής. Η απώλεια όμως 4,5 κιλών και η μη επαναπρόσληψή τους σχετίστηκε με σημαντική βελτίωση της επεμβατικής αντιμετώπισης της καρδιακής αρρυθμίας. Όμως οι ασθενείς που έχασαν βάρος και στη συνέχεια ξαναπήραν τα κιλά είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής της κολπικής μαρμαρυγής.

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης, ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για τρία χρόνια 1.500 ασθενείς. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος τους. Στην πρώτη ομάδα ήταν αυτοί με ΔΜΣ μικρότερο του 20 (αδύνατοι), στη δεύτερη όσοι είχαν ΔΜΣ 21-25 (φυσιολογικοί), στην τρίτη ομάδα οι έχοντες ΔΜΣ 26-30 (υπέρβαροι) και στην τέταρτη ομάδα οι ασθενείς με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 30 (παχύσαρκοι).

Τελικά, η υποτροπή της καρδιακής αρρυθμίας μετά από καρδιακή κατάλυση μειωνόταν μαζί με τον ΔΜΣ των ασθενών. Τα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας ήταν μεγαλύτερα μεταξύ εκείνων με τον χαμηλότερο και τον υψηλότερο ΔΜΣ.

«Όταν πρόκειται για την κολπική μαρμαρυγή, η απώλεια βάρους φαίνεται να είναι ωφέλιμη από κάθε άποψη. Εκτός όμως από τη διατροφή οι ασθενείς θα πρέπει να είναι και σωματικά ενεργοί και να γυμνάζονται καθημερινά. Επίσης θα πρέπει να παίρνουν τα αντιπηκτικά τους φάρμακα, καθ’ υπόδειξη του θεράποντος ιατρού τους» επισημαίνει ο Δρ Μπανς.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr