Νομοσχέδιο για τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, καθώς και για τη δημιουργία το 2016 Ταμείου Χρηματοδότησης για την έρευνα από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, προανήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κωνσταντίνος Φωτάκης, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στόχος και προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, τόνισε, είναι η καινοτομία και η επιστημονική έρευνα, να γίνουν μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα.

Ακόμα, ο κ. Φωτάκης υπεραμύνθηκε του νόμου για την αριστεία τονίζοντας ότι δεν επιδέχεται εκπτώσεις. «Είναι ο δρόμος για την Ιθάκη. Η επιδίωξή μας δεν προέρχεται από αλαζονεία ή από τιμωρητικές πρακτικές ούτε από προθέσεις άσκησης κηδεμονίας αλλά συνδέεται με την ανάδειξη ισχυρών σημείων ανθρώπινων δομών και την άμβλυνση αδυναμιών τους» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, καθηγητής Φυσικής και τέως πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο.

Ο κ. Φωτάκης, έδωσε έμφαση στις ευκαιρίες που πρέπει να δημιουργηθούν ώστε να παραμείνει στην Ελλάδα το επιστημονικό προσωπικό της. Σημείωσε μάλιστα ταυτόχρονα την πρόσφατη αναφορά της ΕΕ, στην οποία ανάμεσα στα 50 καλύτερα ερευνητικά κέντρα, βρίσκονται τέσσερα ελληνικά.

«Το δυναμικό αυτό αιμορραγεί. Πρόσφατα στοιχεία του 2009- 2014 δείχνουν ότι από τις ατελέσφορες πολιτικές της λιτότητας εγκατέλειψαν τη χώρα 20.000 χιλιάδες εξειδικευμένοι ερευνητές. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε το έδαφος αξιοποιώντας τους» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ