Ένα σχέδιο για τον αναγκαίο έλεγχο της οπλοκατοχής, το οποίο σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή εφόσον εκλεγεί, πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα η Χίλαρι Κλίντον. Από το Νιου Χαμσάιρ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας, η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, στον απόηχο του τελευταίου μακελειού στο Όρεγκον με τους εννέα νεκρούς και τους εννέα τραυματίες.

Μετά τη σφαγή των αφροαμερικανών πιστών στην ιστορική εκκλησία του Τσάρλεστον, τον περασμένο Ιούνιο, η Κλίντον μίλησε επανειλημμένα περί ανάγκης ελέγχου της οπλοκατοχής. Την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την τραγωδία στο Όρεγκον επανήλθε ακόμη πιο δυναμικά στο ζήτημα για να δηλώσει ότι επιθυμία της είναι να ηγηθεί ενός «εθνικού κινήματος» το οποίο θα μειώσει την επιρροή της Εθνικής Ένωσης Όπλων – του πανίσχυρου λόμπι οπλοκατόχων.

Μεταξύ των προτάσεων που πρόκειται να ανακοινώσει η Κλίντον, σύμφωνα με το επιτελείο της προεκλογικής της εκστρατείας, είναι η χρήση της εκτελεστικής εξουσίας που διαθέτει ο πρόεδρος, ώστε να κλείσει ένα νομικό «παραθυράκι» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αγοραστές όπλων από εκθέσεις και μέσω Ίντερνετ περνούν από τους ίδιους ελέγχους και πληρώνουν τον ίδιο φόρο που ισχύει για τις αγορές από καταστήματα πώλησης όπλων.

Πρόκειται για το λεγόμενο «παραθυράκι του Τσάρλεστον», το οποίο αναφέρεται στους πυροβολισμούς του Ιουνίου στη Νότια Καρολίνα, όπου ο δράστης είχε νομίμως αγοράσει το όπλο του παρότι υπήρχε καταδίκη για ναρκωτικά εις βάρος του. Σύμφωνα με το επιτελείο της Κλίντον, το ίδιο συνέβη με άλλους 2.500 ανθρώπους μέσα στο 2014, στους οποίους διαφορετικά δεν θα είχε επιτραπεί να αγοράσουν όπλα.

Στόχος της Κλίντον είναι να ασκήσει επίσης πιέσεις στο Κογκρέσο για την ψήφιση νόμων που αποτρέπουν τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας – ακόμη και όσους παρενοχλούν τρίτους παρακολουθώντας τις κινήσεις τους – από το να αγοράζουν όπλα. Επί του παρόντος, αν ο έλεγχος για το παρελθόν ενός επίδοξου αγοραστή όπλου δεν ολοκληρωθεί εντός τριών ημερών, η πώληση μπορεί να προχωρήσει.

Τα περισσότερα μέτρα τα οποία πρόκειται να προωθήσει η Κλίντον αναμένεται να τη φέρουν αντιμέτωπη με το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Από τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε 20 παιδιά και έξι ενήλικες έχασαν τη ζωή τους σε μία ανάλογη επίθεση σε δημοτικό σχολείο, στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, έχουν γίνει αρκετές, πλην όμως αποτυχημένες προσπάθειες ελέγχου της οπλοκατοχής. Ομοίως, έχουν καταγραφεί και μία σειρά από ένοπλες αιματηρές επιθέσεις με δεκάδες θύματα.

Οι ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι τάσσονται στο σύνολό τους κατά οποιωνδήποτε νέων περιορισμών στην οπλοκατοχή. Ο πρώην γερουσιαστής Τζεμπ Μπους – αδελφός του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεώτερου – δήλωσε χαρακτηριστικά για το μακελειό στο Όρεγκον ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν και τόνισε ότι οι νέοι νόμοι δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάλι, ο αμερικανός μεγιστάνας του Real Estate και επικρατέστερος για την ώρα για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, αρκέστηκε να επιρρίψει τις ευθύνες στα «ψυχολογικά προβλήματα» του δραστών, τους οποίους χαρακτήρισε σε συνέντευξή του την Κυριακή «ιδιοφυΐες κατά κάποιον τρόπο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ