Η υπερπροσφορά τροφίμων, από τα δημητριακά έως τα γαλακτοκομικά, και οι ανησυχίες ότι η μείωση της ανάπτυξης στην Κίνα θα ελαττώσει και άλλο τη ζήτηση προκάλεσαν τη μεγαλύτερη μείωση που έχουν καταγράψει οι τιμές τα τελευταία επτά έτη.

Δείκτης που περιλαμβάνει τις τιμές 73 τροφίμων υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 5,2% και διαμορφώθηκε στις 155,7 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO).

Η αναταραχή που εκδηλώθηκε τον προηγούμενο μήνα στην αγορά μετοχών της Κίνας και η υποχώρηση της αξίας του γουάν οδήγησαν τις τιμές των εμπορευμάτων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

Ύστερα από χρόνια πλεονάζουσας παραγωγής, έχουν αυξηθεί τα παγκόσμια αποθέματα σε διάφορα τρόφιμα – από το τυρί μέχρι τη ζάχαρη. Δείκτης των τιμών των δημητριακών υποχώρησε κατά 7% και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Το κόστος των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχώρησε κατά 9,1% και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών λόγω της μείωσης της ζήτησης από την Κίνα και την αύξηση των αποθεμάτων, ανέφερε ακόμη ο FAO.

Δείκτης που ακολουθεί τις τιμές της ζάχαρης υποχώρησε κατά 10% και έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 2007. Σε αυτό συνέβαλε και η υποχώρηση του εθνικού νομίσματος της Βραζιλίας στις διεθνείς αγορές, που οδήγησε τη χώρα στο να εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης. Επίσης έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της και η Ινδία.

Οι τιμές των φυτικών ελαίων υποχώρησαν κατά 8,6% φτάνοντας σε χαμηλά έξι ετών λόγω της μείωσης των εισαγωγών από την Ινδία και την Κίνα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ