Στην εποχή των selfies, τα PIN είναι ντεμοντέ, μοιάζει να υποστηρίζει ο επικεφαλής της MasterCard για θέματα ασφάλειας. Ο Ajay Bhalla μίλησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN για την έναρξη της πειραματικής χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για την διεξαγωγή διαδικτυακών πληρωμών.

«Η νέα γενιά που έχει ασπαστεί τα selfies, θα το θεωρήσει cool και θα το αποδεχτεί», σχολιάζει ο μηχανικός επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης καινοτόμων μεθόδων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζει ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός. Ως τώρα, οι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας καλούνται να ανακαλούν από την μνήμη τους έναν κωδικό (SecureCode)-πέρσι χρησιμοποιήθηκε σε 3 δισεκατομμύρια διαδικτυακές συναλλαγές, σύμφωνα με την MasterCard.

Ακολουθώντας και στην ουσία στηρίζοντας την πρακτική που εισάγει η Apple με το Apple Pay και την χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών για την διεξαγωγή οικονομικών συναλλαγών, η MasterCard θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2015 ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα ζητάει το δακτυλικό αποτύπωμα ή/και την αναγνώριση προσώπου από έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων -500 ατόμων.

Για την διεξαγωγή των δοκιμών, η MasterCard συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Samsung, Google, Blackberry και Microsoft. Σε ότι αφορά την αναγνώριση προσώπου, έγινε γνωστό ότι το συνοδευτικό app της MasterCard θα απαιτεί από τον χρήστη να ανοιγοκλείσει στιγμιαία τα βλέφαρά του για να επιβεβαιώσει ότι δεν χρησιμοποιείται μια φωτογραφία. Πάντως, προς το παρόν ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η ψηφιακή αναπαράσταση του προσώπου του υποκείμενου στην διαδικασία ταυτοποίησης θα μεταφέρεται στους διακομιστές της MasterCard, καθιστώντας το δίκτυό της εξαιρετικά πολύτιμο στόχο υποκλοπών. Πάντως, οι παράμετροι της μεθόδου δεν αποκλείεται να αλλάξουν, μετά την διεξαγωγή του πιλοτικού προγράμματος.

Πολλές ευφάνταστες μέθοδοι έχουν προταθεί για να αντικαταστήσουν δια παντός τα password. Δείτε μερικές:

In.gr Τεχνολογία