Ο θηλασμός ακόμα και για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να μειώσει τον μετέπειτα κίνδυνο εκδήλωσης λευχαιμίας στο παιδί, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Χάιφα, στο Ισραήλ, με επικεφαλής τον Δρ Εφρατ Αμιταϊ, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει τουλάχιστον έξι μήνες είχαν 195 μικρότερο κίνδυνο λευχαιμίας, συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν θηλάσει ποτέ ή είχαν θηλάσει λιγότερους μήνες.

Κάθε χρόνο, καταγράφονται σχεδόν 175.000 κρούσματα παιδικής λευχαιμίας, παγκοσμίως. Πρόκειται για αιματολογικό καρκίνο, που αναλογεί στο 30% των παιδιατρικών καρκίνων, καθιστώντας τον την κύρια κακοήθεια στα παιδιά.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 18 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες συνολικά είχαν συμμετάσχει περισσότερα από 10.000 παιδιά με λευχαιμία και περισσότερα από 17.500 υγιή.

Οι ειδικοί διενήργησαν και ξεχωριστή ανάλυση 15 άλλων ερευνών για να δουν αν ο θηλασμός συντελούσε σε κάποιο όφελος, συγκριτικά με τον μη θηλασμό.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι ο θηλασμός μείωνε τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας κατά 11%.

Αν και δεν είναι βέβαιοι για τον τρόπο που ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά, οι ερευνητές εικάζουν ότι το μητρικό γάλα επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.

«Το μητρικό γάλα είναι μια ολοκληρωμένη φυσική τροφή που παρέχει στο νεογνό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται τους πρώτους μήνες της ζωής του. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που περιέχει αντισώματα τα οποία παράγει η μητέρα και άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά που προάγουν την καλή εντερική χλωρίδα του νεογνού και επηρεάζουν την ανοσοποιητική εξέλιξη του παιδιού», σχολιάζει ο Δρ Αμιταϊ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr