Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία για την αντιμετώπιση του «υβριδικού πολέμου» στο πρότυπο της ρωσικής επιχείρησης για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην Τουρκία όσον αφορά τα σχέδια για μια επιχείρηση της ΕΕ με σκοπό την καταστροφή πλοίων που χρησιμοποιούνται για την διακίνηση χιλιάδων μεταναστών από τη Λιβύη.

Το ΝΑΤΟ τόνισε πως θα λάβει υπόψη του οποιοδήποτε αίτημα βοήθειας στην επιχείρηση, διευκρινίζοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν υποβάλει τέτοιο.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η ουκρανική κρίση έδειξε ότι το ΝΑΤΟ δεν ήταν έτοιμο για να αντιμετωπίσει ανορθόδοξες τακτικές, όπως οι ηλεκτρονικές επιθέσεις, ο πόλεμος προπαγάνδας και η δράση ατάκτων και ειδικών δυνάμεων.

Ρωσικά στρατεύματα χωρίς διακριτικά, τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» όπως είχαν αποκληθεί, διείσδυσαν στην Κριμαία πριν από την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής στη Μόσχα τον περασμένο χρόνο.

Ο ανώτατος διοικητής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, αμερικάνος στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε πως η Ουκρανία έγινε στόχος μιας ευρύτερης διπλωματικής, προπαγανδιστικής, στρατιωτικής και οικονομικής εκστρατείας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως συμφώνησε με την Μογκερίνι «να εντείνουν την συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ στην καταπολέμηση του «υβριδικού πολέμου».

«Θα διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές που αναπτύσσουμε είναι συμπληρωματικές ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε ταχύτατα και αποτελεσματικά στην περίπτωση μιας υβριδικής απειλής ενάντια σε οποιοδήποτε μέλος μας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξετάζουν πως θα απαντήσουν σε μια επιχείρηση αντίστοιχη με αυτή στην Κριμαία, σε μια σύμμαχο χώρα της Βαλτικής, όπως η Εσθονία ή η Λετονία, που έχει ρωσικές μειονότητες.

«Αντιμετωπίζουμε εξελιγμένες μορφές παραπληροφόρησης και επιχειρήσεων εξτρεμισμού. Το πιο αποτελεσματικό μας όπλο ενάντια στην παραπληροφόρηση είναι η πληροφόρηση που βασίζεται στις δημοκρατικές μας αξίες, στην ελευθερία του λόγου και στις ανοιχτές κοινωνίες» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η ΕΕ ζητά την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ για επιχείρηση, ώστε να εξαρθρώσει κυκλώματα λαθρεμπόρων και να καταστρέψει τα πλοία.

«Εάν η ΕΕ υποβάλει αιτήματα στο ΝΑΤΟ, ασφαλώς θα τα λάβουμε σοβαρά υπόψη και θα τα αποτιμήσουμε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα από την ΕΕ στο ΝΑΤΟ για οιαδήποτε συγκεκριμένη βοήθεια (στην επιχείρηση)» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία, κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, κρίνει πως η καταστροφή των πλοίων των διακινητών θα ήταν υπερβολική.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εξέφρασε πάντως προχθές Τρίτη την αισιοδοξία του ότι η Ρωσία θα επιτρέψει να ψηφιστεί μια απόφαση θα εξουσιοδοτήσει την ευρωπαϊκή αποστολή να προχωρήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters