Την πρόταση για πενθήμερη παύση πυρός στην Υεμένη, ώστε να διευκολυνθεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, αποδέχθηκαν οι αντάρτες Χούτι, προειδοποιώντας τη Σαουδική Αραβία -που έχει ξεκινήσει επιδρομές εναντίον τους- πως θα αντιδράσουν σε παραβίασή της. Την ίδια στιγμή, ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη επικρίνει τις σαουδαραβικές επιδρομές, λέγοντας πως «πρακτικά βομβαρδίσμενοι εγκλωβισμένοι άμαχοι».

Οι Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και έχουν εκδιώξει τον πρόεδρο Χάντι, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας (έχει καταφύγει μάλιστα στο Ριάντ). Η αντιπαράθεση έχει πάρει χαρακτήρα σύγκρουσης Ιράν και Σαουδικής Αραβίας σε ξένο έδαφος.

Οι επιδρομές έπληξαν και την κατοικία του τέως προέδρου, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ -τον οποίο υποστηρίζουν οι Χούτι. Ο ίδιος δεν τραυματίστηκε.

«Ανακοινώνουμε ότι αποδεχόμαστε την ανθρωπιστική εκεχειρία που θα ξεκινήσει την Τρίτη», ανέφερε ο συνταγματάρχης Σάρφ Λούκμαν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Saba.

Ο Λούκμαν διευκρίνισε ότι ο στρατός θα απαντήσει σε οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας από την πλευρά της αλ Κάιντα ή των συμμάχων της.

Οι σιίτες αντάρτες είχαν αναφέρει ότι θα αντιμετωπίσουν «θετικά οποιαδήποτε προσπάθεια να αρθούν τα δεινά του λαού της Υεμένης».

Στην ίδια ανακοίνωση οι Χούτι ζητούν να ξεκινήσει και πάλι πολιτικός διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ώστε να επιλυθεί η κρίση.

ΟΗΕ: Οι επιδρομές πλήττουν τους «παγιδευμένους αμάχους»

Ο επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για την κρίση στην Υεμένη, Γιοχάνες βαν ντερ Κλάου, ανέφερε σε ανακοινώθεν του ότι οι επιδρομές της πολεθνικής δύναμης, υπό την Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη προκαλούν «βαθιά ανησυχία για τον θάνατο αμάχων».

Ειδικά από τις επιδρομές της Παρασκευής στην περιφέρεια Σααντά «αρκετοί πολίτες έχουν αναφερθεί νεκροί και εκατοντάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφ’ ότου ολόκληρη η περιφέρεια κηρύχθηκε στρατιωτικός στόχος».

Οι κάτοικοι «είναι ουσιαστικά παγιδευμένοι στη Σααντά επειδή δεν μπορούν να φύγουν λόγω της έλλειψης καυσίμων [και] μπαίνουν στο στόχαστρο των επιδρομών», αναφέρει.

«Οι βομβαρδισμοί αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές, με ή χωρίς προειδοποίηση, αντιβαίνουν στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (IHL)» υπογραμμίζει στο ανακοινωθέν του ο επιτετραμμένος, καλώντας «όλες τις πλευρές» να προστατεύσουν τους αμάχους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press