Στις κάλπες καλείται η γερμανική Βρέμη, με τις δημοσκοπήσεις να μην δείχνουν κίνδυνο για την πρώτη θέση των Σοσιαλδημοκρατών στο «προπύργιό» τους.

Το ενδιαφέρον σε ομοσπονδιακό επίπεδο επικεντρώνεται στα δύο μικρά κόμματα των ευρωσκεπτικιστών (AfD) και των Φιλελεύθερων -η κρατιδιακή κάλπη θα ζυγίζει την δύναμη του ρεύματος που έχει το μεν και την ορμή της δύσκολης επιστροφής των δε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κυβερνούν στη Βρέμη αδιάλειπτα από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου κι έπειτα. Οι δημοσκοπήσεις τούς δείχνουν στην περιοχή του 37%-36% και, από απόσταση, ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 25%-22%. Τρίτοι βρίσκονται οι Πράσινοι, κοντά στο 15%, και στη συνέχεια η Αριστερά (Linke) με 9%-8%.

Η μάχη δίνεται μεταξύ του ευρωσκεπτικιστικού «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και των Φιλελεύθερων (FDP). To μεν AfD εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις στο όριο της της εισόδου, κοντά στο 5%, ενώ το FDP ελάχιστα υψηλότερα, στο 6%.

Το φιλελεύθερο FDP προσπαθεί να ανακάμψει από το Βατερλώ των προηγούμενων ομοσπονδιακών εκλογών -από μικρός εταίρος στην προηγούμενη κυβέρνηση Μέρκελ, έχει βρεθεί έξω από τη σημερινή Μπούντεσταγκ. Οι εκλογές στα κρατίδια θα μετρήσουν την στρατηγική του κόμματος και τις πιθανότητές του σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το νεότευκτο AfD από την άλλη ήταν το πρώτο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που εμφανίστηκε στη Γερμανία και είχε αρχικά σχηματιστεί αποκλειστικά πάνω στην αντίθεση των προγραμμάτων ευρωδιάσωσης. Έμεινε οριακά έξω από την παρούσα Μπούντεσταγκ, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να μπει σε κρατιδιακά Κοινοβούλια.

Η κάλπη στη Βρέμη θα δοκιμάσει το ρεύμα του και την στρατηγική του να προσεταιριστεί τάσεις στην συντηρητική και, κατά περιπτώσεις, ξενοφοβική πλευρά της γερμανικής πολιτικής: Το AfD ήταν το μοναδικό κόμμα που είχε εμφανιστεί φιλικό απέναντι στο κίνημα Pegida («εναντίον της ισλαμοποίησης της Ευρώπης»), αλλά πόλεις όπως η Βρέμη δεν θεωρούνται γενικά εύφορο έδαφος για τέτοιες τάσεις.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ