Ένας άνδρας και δύο γυναίκες αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 23, την Πέμπτη 5 Μαΐου 2010. Η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών, και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών, βρίσκονται νεκροί από ασφυξία, που προκλήθηκε από αναθυμιάσεις τοξικών ουσιών.

Το τραγικό περιστατικό συμβαίνει κατά τη διάρκεια μίας από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην Αθήνα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας λαμβάνουν μέρος πάνω από 40.000 διαδηλωτές.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, άγνωστοι με καλυμμένα χαρακτηριστικά σπάνε τη τζαμαρία του υποκαταστήματος και πετούν βόμβα μολότοφ με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο.

Η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου των τριών υπαλλήλων έρχεται διά στόματος του τότε προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ενώ απεγκλωβίζονται σώοι τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας.

Ενώπιον του δεύτερου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας βρίσκονται τον Απρίλιο του 2013 δύο διευθυντικά στελέχη και δύο υπεύθυνοι ασφαλείας της Marfin, με την κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα στελέχη της τράπεζας δεν επέτρεψαν την ώρα των επεισοδίων στους υπαλλήλους να φύγουν από το χώρο εργασίας, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι το ζητούσαν, ενώ αναφέρονται παραλείψεις σε θέματα ασφαλείας, που είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και στη συνέχεια να χάσουν τη ζωή τους οι τρεις υπάλληλοι.

Το δικαστήριο κρίνει ενόχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin Κ.Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου Εμμ.Βελονάκη και την διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης, ενώ αθωώνει την υποδιευθύντρια του καταστήματος Αν.Κούκου.

Την 1η Δεκεμβρίου 2014 στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας κάθονται δύο κατηγορούμενοι για την εμπρηστική επίθεση, με την δίκη να αναβάλλεται για τις 21 Σεπτεμβρίου 2015.

Οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες καθώς κατηγορούνται με την πρακτική των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων υπόπτων από αυτόπτες μάρτυρες και των «προσομοιώσεων» στις οποίες στηρίζονται κατά βάση και οι δύο δικογραφίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ