Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να μετατρέψουν καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος σε φυσιολογικά, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καρκίνου στο μέλλον.

Με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Pancreas οι ερευνητές του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου «Sanford-Burnham» της Καλιφόρνια, απέδειξαν ότι είναι εφικτό να επαναπρογραμματιστούν γενετικά τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα, έτσι ώστε να επανέλθουν σχεδόν στην προτέρα υγιή κατάστασή τους.

Η Δρ Πάμελα Ίτκιν-Ανσάρι και οι συνεργάτες της το πέτυχαν αυτό εισάγωντας στα καρκινικά παγκρεατικά κύτταρα την πρωτεΐνη Ε47, η οποία ελέγχει τα γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και στην εξειδίκευση των κυττάρων. Χάρη στην Ε47, η καρκινική μετάλλαξη των κυττάρων ανεκόπη και τα κύτταρα διαφοροποιήθηκαν και πάλι στην προηγούμενη κατάστασή τους.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εισήγαγαν τα αναπρογραμματισμένα καρκινικά κύτταρα σε ποντίκια, και παρατήρσαν ότι η ικανότητά τους να δημιουργούν όγκους, είχε σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί.

Μετά τα ενθαρρυντικά πειραματικά αποτελέσματα, οι επιστήμονες σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να αναπτύξουν φάρμακα που θα ενισχύουν την έκφραση της πρωτεΐνης Ε47 στον οργανισμό των ασθενών με καρκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τεχνική του γενετικού επαναπρογραμματισμού των καρκινικών κυττάρων, ώστε να επανέρχονται στην αρχική φυσιολογική κατάστασή τους, έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία για τη θεραπεία της οξείας λευχαιμίας και ορισμένων νευροβλαστωμάτων.

«Για πρώτη φορά δείξαμε ότι η υπερέκφραση ενός μόνο γονιδίου μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα καρκινογένεσης των κυττάρων του παγκρεατικού αδενοκαρκινώματος και να τα επαναπρογραμματίσει, ώστε να επιστρέψουν στην αρχική φυσιολογική κατάστασή τους», σχολιάζει η Δρ Ίτκιν-Ανσάρι.

Σήμερα, το παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα, η συχνότερη μορφή παγκρεατικού καρκίνου, αντιμετωπίζεται με κυτταροτοξική χημειοθεραπεία, όμως η μέση επιβίωση του ασθενούς μετά τη διάγνωση είναι έξι μήνες. Προκαλείται κυρίως εξαιτίας μιας μετάλλαξης στο ογκογονίδιο Kras. Θεωρείται κατ’ εξοχήν σιωπηλός καρκίνος, καθώς σπάνια δίνει πρώιμα συμπτώματα, με συνέπεια να διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ